Pandjesbaas Joshua Camera moet deel pand dat hij over de erfgrens bouwde afbreken: 'Volkomen onzin en Kadaster zit fout'

Het pand (met donkere steen en zinken dak) aan de Westerbinnensingel in Groningen. De gang zit links van het pand. Foto: DvhN

Vastgoedinvesteerder en verhuurder Joshua Camera moet een pand dat hij over de erfgrens van de buren bouwde deels weer afbreken. Dat heeft de rechter bepaald. Het gaat om een appartementencomplex aan de Westerbinnensingel in Groningen. Als de pandjesbaas niets doet, kan hij boetes krijgen die kunnen oplopen tot 100.000 euro.

Tot sloop komt het niet direct: Camera gaat in hoger beroep.

De kwestie loopt al sinds 2016. Camera sloopte toen een oud pand en stortte er de fundering voor een nieuw complex met zes woonstudio’s. Al heel snel trok de eigenaar van de brandgang naast het pand aan de bel. Buurman De Vries waarschuwde Camera dat hij over de erfgrens bouwde.

Camera ging desondanks door met bouwen. Ook toen er een rechtszaak tegen hem werd aangespannen en een bouwstop werd geëist, trok hij zich er weinig van aan. Er volgden meerdere rechtszaken, maar die zorgden er niet voor dat Camera pas op de plaats maakte. Hij bouwde door en terwijl de rechtszaken nog liepen was het appartementencomplex al klaar.

Camera bouwde over een lengte van zo’n vijftien meter een kleine halve meter over de erfgrens waardoor het pand 6,4 vierkante meter groter is.

Camera: ‘Volkomen onzin en Kadaster zit fout’

De vastgoedinvesteerder ontkent zelf dat hij in de fout ging. Op de waarschuwing van de buurman reageerde hij per mail, zo staat te lezen in de uitspraak van de rechter. Camera noemt het in die mail ‘volkomen onzin’ dat hij over de erfgrens zou bouwen. Hij zegt: ‘Het nieuwe pand wordt exact op de oude fundatie gebouwd. Het wordt 0 cm breder.’

De rechter gaat daar niet in mee. Het Kadaster heeft metingen verricht en daaruit blijkt dat Camera wel degelijk op de gang van de buurman bouwde. De gang was oorspronkelijk 148 centimeter breed. Na de bouw is daar nog 105 centimeter van over aan de ene kant en 95 centimeter aan de andere kant.

Camera beweert dat de metingen van het Kadaster niet kloppen. De rechter doet daar weinig mee: ‘De rechtbank ziet geen reden om aan de juistheid van de kadastrale meting te twijfelen.’

Camera had voorafgaand aan de rechtszaak nooit bezwaren gemeld over de meting. De rechtbank: ‘Hij heeft nooit contact opgenomen met het Kadaster en hij is in de gelegenheid gesteld bij de meting aanwezig te zijn, zodat hij zijn visie kenbaar had kunnen maken.’ Dat heeft de vastgoedbaas niet gedaan.

‘Relatief forse overschrijding’

De eigenaar van de gang zegt dat het pad onder meer wordt gebruikt voor bevoorrading van winkels. Dat de gang nu een stuk smaller is zou problemen kunnen opleveren.

De rechtbank spreekt van een ‘relatief forse overschrijding’ van de erfgrens. Camera had de opmerkingen van de buurman volgens de rechtbank serieuzer moeten nemen. Camera stelt dat de buurman bezwaar had moeten maken tegen de bouwvergunning, maar dat is volgens de rechtbank onzin, omdat de buurman er vanuit mocht gaan dat Camera alleen op zijn eigen grond zou bouwen.

Eerder in de zaak probeerde een rechter de partijen nog nader tot elkaar te brengen. Bij een zitting in 2016 vroeg buurman De Vries daarbij een schadevergoeding van rond de 70.000 euro. Dat werd Camera te gortig; hij vond 15.000 euro voor schade voldoende.

Komt het direct tot sloop?

Camera is veroordeeld en moet de overbouw voor 1 januari 2021 ongedaan maken. Doet hij dat niet, dan krijgt hij per dag een boete met een maximum tot 100.000 euro. Dat is een opvallend hoog bedrag. In de uitspraak staat daarover: ‘De rechtbank acht een meer dan stevige prikkel op zijn plaats.’

Komt het direct tot sloop? Daar lijkt het niet op. In de uitspraak staat ook dat afbreken niet direct hoeft zo lang er nog een ‘rechtsmiddel’ mogelijk is. Dat betekent dat Camera nog niets hoeft af te breken als er nog een hoger beroep komt.

Camera gaat in hoger beroep

Joshua Camera laat bij monde van zijn advocaat weten dat hij nog steeds van mening is dat de kadastrale metingen niet kloppen. Hij gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

De advocaat benadrukt dat er in geen geval sprake zal zijn van sloop van het complex. „Het gaat steeds slechts over de gestelde overbouw van slechts centimeters overschrijding. Eventuele verwijdering daarvan zal niet betekenen dat het gehele gebouw gesloopt zal moeten worden of evenmin dat er studio’s zullen worden gesloopt.”

Ook rechtszaak aangespannen door gemeente Groningen

Hetzelfde pand aan de Westerbinnensingel leverde al eerder problemen op.

Deze maand nog verloor Camera een zaak die de gemeente Groningen tegen hem aanspande vanwege hetzelfde pand. De vastgoedbaas moet de gemeente een dwangsom van 20.000 euro betalen, omdat hij zich bij de bouw niet aan de vergunning hield. Inspecteurs wezen hem daar in 2017 op. ,,Maar zelfs de kleinste overtreding is niet ongedaan gemaakt’’, zei een woordvoerder van de gemeente in maart dit jaar bij een zaak in Den Haag.

De gebreken zijn ook nu nog niet hersteld. Daarom legde de gemeente een tweede dwangsom op. Dit keer van 60.000 euro. Die zaak loopt nog.

De volledige uitspraak is hier te vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu