Parachutesprong maakt niet gelukkiger

Onderzoekers van het UMCG hebben een niet alledaags middel ingezet. Ze lieten een groep mensen die lijden aan anhedonie, verlies van plezier in alledaagse activiteiten, een parachutesprong maken. Om te ontdekken of deze mensen van de vrije valervaring toch een positieve kick kregen.

De sprong bleek geen extra positief effect te hebben op het welbevinden van de deelnemers. Meer baat hadden zij bij individuele leefstijladviezen. Die waren gebaseerd op een dagboekje dat de deelnemers een maand lang drie keer per dag bijhielden over plezier en leefstijl.

Aan het onderzoek hebben in totaal 69 personen meegedaan. Een deel van hen kreeg geen behandeling, een ander deel kreeg leefstijladvies en een derde groep kreeg behalve advies ook een parachutesprong aangeboden.

Anhedonie is volgens de UMCG-onderzoekers een akelig en moeilijk te behandelen probleem. Het geeft mensen een depressieve stemming en is ook één van de symptomen van een depressie. Het onderzoek naar de plezierbeleving heeft drie jaar geduurd.

Nieuws

Meest gelezen

menu