Pardoes trending topic met zijn lied van 46 jaar oud. Bert Tinge: 'Laat ons weer eens juichen' heeft heilige status

Bert Tinge, Herman Bonthuis en Peter Vroon (vlnr) spelen in 2012 het nieuwe clublied van FC Groningen opnieuw in. Foto: Jilmer Postma

Muzikant Bert Tinge schreef in 1974 voor De Specials en voor FC Groningen het lied 'Laat ons weer eens juichen'. Deze week was de titel van het populaire lied trending topic op Twitter. ,,Het heeft onderhand een heilige status.”

De heisa rondom de steunactie voor FC Groningen onder de noemer #laatonsweereensjuichen is Bert Tinge (82) uit Zevenhuizen niet ontgaan. ,,Ik hoorde het woensdag van alle kanten.” De kreet, ingezet voor de steunactie voor het in financiële nood verkerende FC Groningen was met Zwarte Piet, Covid-19 en de vuurwerkramp in Enschede trending topic op Twitter.

Tinge vindt het prachtig. ,,Ik word altijd weer herinnerd aan dat nummer. Het heeft onderhand een heilige status.” Als muzikant en componist van De Specials - niet te verwarren met de Engelse ska-band The Specials - bedacht hij de kreet voor het lied FC Groningen, laat ons weer eens juichen , dat nog altijd te horen is als er gevoetbald wordt in het Hitachi Capital Mobility Stadion.

Presentatie bij 250ste wedstrijd van Hugo Hovenkamp

De single, zo weet Tinge nog precies, werd in 1974 in het Oosterparkstadion gepresenteerd bij de 250ste wedstrijd van Hugo Hovenkamp. ,,We waren kind aan huis in het stadion.”

Voordat Tinges band die plaat over FC Groningen uitbracht, had de groep zich min of meer gespecialiseerd in liedjes over sportieve successen. Het begon met Heya Jan Bols, waarin de schaatser uit Hoogeveen werd aangemoedigd. ,,We speelden dat nummer in Thialf toen Bols twee keer de buitenbocht reed. Hij werd gediskwalificeerd. We mochten het lied niet meer spelen. Het publiek brak het stadion zo ongeveer af. Bols had de gunfactor hè.”

Eerst liedjes over Jan Bols, Ard Schenk en Ajax

Na Jan Bols werd schaatser Ard Schenk met een lied vereerd (Heya Ard Schenk). ,, Dat stond op een gegeven moment op 19 in de top 40.” In dezelfde tijd boekte Ajax grote voetbalsuccessen. De Specials kwamen toen met de single 'Ajax wint de wereldcup'. ,,Dat was zo’n beetje hetzelfde lied als dat van Ard Schenk. We speelden dat in Wembley en op Trafalgar Square. Ook bij de huldiging van Ajax op het Museumplein speelden we het voor 150.000 mensen. Niet gek voor een boerenorkestje uit Groningen.”

Tinge, geboren in Friesland maar toen al wonend in Groningen, vond het daarop tijd worden een lied te schrijven voor en over FC Groningen. Tinge was liefhebber van de groenwitten. ,,Ik ging al naar wedstrijden van GVAV.” Tinge kreeg een paar ideeën voor de tekst aangedragen en ging er mee aan de slag. Fans van de FC kunnen het nu nog meezingen. En net alleen de fans. Ook de spelers en staf van destijds vonden het leuk om mee te zingen. De Specials werden vaak gevraagd voor partijen en bruiloften van FC spelers, 'zoals Karel Hiddink', weet Tinge.

Rob Jacobs bleek een betere trainer dan zanger

De componist wil overigens een hardnekkig misverstand uit de weg ruimen. Hij zou zich schamen voor de kwaliteit van het nummer. ,,Dat is niet zo”, legt de Zevenhuister uit. ,,Het nummer is 46 jaar geleden opgenomen. Toen was het geluid anders. De FC voetbalde toen ook heel anders. Het waren deels nog amateurs.” Tinge heeft de fans en de clubleiding daarom eens voorgesteld het nummer te moderniseren, een versie te maken met een eigentijdse beat. Hoewel er een kleine tien jaar geleden een nieuwe versie gemaakt is, is deze nooit gebruikt. Tinge kent de reden daarvan niet.

Bij Laat ons weer eens juichen is het niet gebleven. Tinge en De Specials hebben meer liedjes over en met FC Groningen opgenomen. ,,Spelers zoals Peter Houtman en René Eykelkamp kwamen bij mij in de studio. Hartstikke leuk. Rob Jacbs was er ook bij. Die kon geloof ik beter trainen dan zingen.”

‘Ik mis het voetbal heel erg’

Tinge hoopt dat FC Groningen net als alle mensen de corona crisis goed doorkomt. ,,Ik mis het voetbal heel erg.” Tinge vindt het verschrikkelijk dat muzikanten thuis duimen zitten te draaien en dat mensen in de weekenden niet uit kunnen gaan. ,,Voor de hele samenleving is dit een ramp. Als kwetsbare ouderen zitten we natuurlijk thuis. Ik hoop dat we deze crisis schadevrij doorkomen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu