Pareltjes van jubilerend Winschoter Stadsjournaal

Met vijf documentaires viert het Winschoter Stadsjournaal volgende week het vijftig jarig jubileum. ,,Het wordt een feest, waar we naar uitzien.”

Sfeerbeeld van het Winschoten: de Langestraat omstreeks 1930. FOTO COLLECTIE BREHEN, STICHTING OUD WINSCHOTEN

Sfeerbeeld van het Winschoten: de Langestraat omstreeks 1930. FOTO COLLECTIE BREHEN, STICHTING OUD WINSCHOTEN

Documentaires

Robert Jalink voelt een lichte temperatuurverhoging nu het aftellen voor de première is begonnen. ,,Maar nerveus ben ik niet. Ik vind het ieder jaar weer fantastisch als we Winschoten onze documentaires kunnen laten zien. Het zijn dit jaar pareltjes. Een jubileum waardig. Het publiek gaat zich niet vervelen. We zijn zeer content over het resultaat.”

Ongeveer twee uur aan documentaires krijgen de bezoekers voorgeschoteld. Maar zitvlees hoeft niemand te vrezen. De tijd raast voorbij. Dat komt ook door de professionele manier waarop de documentaires zijn gemaakt en de muziek die de beelden begeleidt.

Commentaar

Voor het commentaar is Jalink verantwoordelijk. ,,Een mooie klus die veel concentratie en een juiste timing vraagt.” Hij doet het al vijftien jaar. Maar zijn verbondenheid met het Winschoter Stadsjournaal dateert al van 39 jaar terug, toen hij als 17-jarige, nieuwsgierige tiener altijd vooraan stond bij opvallende gebeurtenissen in Winschoten. De nieuwshonger is er nog steeds bij Jalink, maar de laatste jaren beperkt hij zich grotendeels tot het inspreken van het commentaar bij de beelden. ,,Een precies werk. Je moet nooit opvallen en nooit zeggen wat de mensen zien. Duiding en achtergrond is het belangrijkste. De beelden spreken voor zich.”

 

'Vriendenclub'

Het Winschoter Stadsjournaal bestaat uit acht personen. ,,Een vriendenclub”, bestempelt Jalink de vereniging. ,,We houden niet van het formele”. Het is daarom dat het groepje klein blijft en al jarenlang in dezelfde samenstelling actief is. Door de jaren heen zijn accent en inhoud veranderd. ,,Tot 1983 hadden we een jaaroverzicht, maar sinds de video zijn intrede heeft gedaan en de regionale omroep zijn dagelijkse uitzending heeft, zijn we overgestapt op het maken van documentaires.”

Kasten vol beeldmateriaal, bewaard in kluizen en goed geconditioneerd op het stadhuis, heeft het Stadsjournaal in bezit. ,,We kunnen wekenlang achter elkaar naar Winschoter beelden kijken”, weet Jalink. Een schat aan historisch materiaal. Het is daarom dat de voorstellingen bijna altijd uitverkocht zijn. Zo ook deze keer. De maandag- en dinsdagavond zijn uitverkocht. Op woensdagavond is een extra voorstelling. ,,Hiermee zijn we redelijk uniek in Nederland. Onze vereniging floreert en weet zich zeer gewaardeerd.” Voor het eerst worden de beelden vertoond in de grote zaal van theater De Klinker. ,,Op het giga beeldscherm komt Winschoten naar je toe. Mooi om te zien.”

Geen sleet

De jubilaris richt dit jaar ook de pijlen op zichzelf. ,,We geven een inkijkje hoe we werken en hoe aan de films wordt gesleuteld. Daarnaast hebben we tweehonderd jaar Adrillen, onbekende straatjes en luchtopnames van Winschoten . Bijzonder zijn ook de nooit eerder vertoonde beelden van de oorlogsjaren. Materiaal afkomstig van Willy Landré.” Volgens Jalink zit er geen sleet op het Stadsjournaal. ,,Het is toch mooi om historische beelden te plakken aan nieuwe ontwikkelingen in Winschoten. Dat boeit, ook na vijftig jaar.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu