Parijse taferelen in Salon: 65 kunstenaars uit Groningen laten zich zien. 'Dit zijn cadeaus en verrassingen'

Wim Bosch en Rosa Everts richten expositie Salon in.

Wim Bosch en Rosa Everts richten expositie Salon in. Foto: Peter Wassing

Kunstenaars genoeg in Groningen, maar hun werk is niet altijd even zichtbaar voor het publiek. Dat kan anders, bedacht kunstenaarsatelier WEP. Vanaf vrijdag tonen 65 Groningse kunstenaars hun werk in Salon.

Het is een soort schatkamer vol onontdekte kunst. Geborduurde voorpagina’s van De Hitkrant , Privé en Playboy liggen er, een kleurig schilderij van twee eekhoorns staat tegen de muur.

De ene na de andere kunstenaar brengt z’n zorgvuldig ingepakte werk binnen. Aan Rosa Everts (37) en Wim Bosch (61) de eer om al die kunstwerken uit te pakken en een plek te geven in Salon.

Een plek ter inspiratie

Zo heet de expositie in het voormalige hoofdkantoor van woningstichting Patrimonium aan de Van Leeuwenhoekstraat in Groningen. Het kantoorpand is al jaren het domein van kunstenaars: eerst via academie Minerva, tegenwoordig is het in handen van stichting WEP (Werk Expositie Plaats).

Het telt 8 ateliers die momenteel werkruimte aan 15 kunstenaars bieden. In de gezamenlijke ruimte organiseert WEP enkele publieke evenementen per maand, van tentoonstellingen zoals Salon tot muzikale optredens, een quiz of een debat. Alles ter inspiratie voor zowel kunstenaars als publiek, zegt Bosch.

‘Groningen is geen Amsterdam’

Hij is een van de kunstenaars die er een atelier heeft, net als Everts. Salon zien ze als een welkome aanvulling op het expositieaanbod in Groningen. Volgens hen zorgen kunstenaars voor een levendige stad, zeker als ze hun werk in eigen stad kunnen laten zien. ,,Groningen is een fantastische stad om te wonen, maar het is geen Amsterdam. Als kunstenaar moet je ook buiten Groningen exposeren om een professioneel bestaan op te bouwen’’, zegt Bosch.

Hij merkt dat er een een soort opleving gaande is in Groningen. Jonge kunstenaars groeperen zich en zoeken naar wegen zich te laten zien. Het enthousiasme over deelname aan Salon was dan ook groot, zegt Bosch.

Hoe ze aan zo veel kunstenaars komen? ,,We vroegen iedereen die hier een atelier heeft om een lijstje te maken van kunstenaars die ze waarderen. Dit is het resultaat’’, zegt Everts, terwijl ze tussen de talloze kunstwerken zit.

Dat de expositie Salon heet, refereert aan de Parijse salon, een grote kunsttentoonstelling die in eerste instantie bedoeld was voor pas afgestudeerde kunstacademiestudenten. ,,Alles hing er door elkaar heen, de wanden hingen zo vol mogelijk’’, zegt Bosch.

Dat gaat in hun Salon ook gebeuren. ,,Dit zijn allemaal cadeaus en verrassingen’’, zegt Everts.

Salon

De expositie Salon toont werk van 65 Groningse kunstenaars en wordt vrijdag geopend door cultuurwethouder Kirsten de Wrede. Publiek kan ‘s middags komen kijken en kopen op 25 en 26 maart & 1 en 2 april. Ook op 6 april is Salon geopend van 17 tot 20 uur. Adres: Van Leeuwenhoekstraat 44 in Groningen. Meer informatie: www.stichtingwep.nl