Partij voor de Dieren: 'Protocollen schoten flink tekort rond explosie Wibenaheerd'

Het complex aan de Wibenaheerd. Foto: ProNews

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) in Groningen is kritisch over de hulpverlening en informatievoorziening na de explosie in een woning aan de Wibenaheerd in Beijum. De partij stelt daarover schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur.

Volgens PvdD-lid Terence van Zoelen is de veiligheid van bewoners in het geding geweest. Zij moesten vrijdagavond hun huis verlaten nadat rond halfacht een ontploffing plaatsvond in één van de appartementen in het gebouw. Vrijdagavond laat concludeerde de politie dat het gebouw veilig was.

Huisdieren en medicijnen mochten lange tijd niet opgehaald worden

Maar zaterdag moesten bewoners opnieuw geëvacueerd worden toen explosief materiaal in het gebouw gevonden werd. „Dat doet mij vermoeden dat het eerste onderzoek niet grondig genoeg is geweest en dat veel bewoners en huisdieren in gevaar zijn geweest”, stelt Van Zoelen. Hij vindt ook dat er fouten zijn gemaakt bij de tweede evacuatie op zaterdag.

Van Zoelen hekelt vooral het feit dat bewoners lange tijd geen gelegenheid kregen om medicijnen of huisdieren op te halen. Zijn partijgenoot Wesley Pechler woont in de Wibenaheerd en stond zaterdagavond doodsangsten uit om zijn hond Boy. „Op welke wijze voorzien de protocollen in zulke situaties erin dieren veilig te stellen?” vraagt Van Zoelen het gemeentebestuur.

‘Naar verluidt is een mevrouw niet geëvacueerd’

Maar het gaat niet alleen om de veiligheid van dieren. Er zou ook een vrouw te bang geweest zijn om alleen haar huis te verlaten; haar man, die al buiten stond, mocht haar niet ophalen. „Naar verluidt is deze mevrouw niet geëvacueerd”, zegt Van Zoelen. „Klopt dit? Deelt het college ons gevoel dat hier de protocollen flink tekort zijn geschoten?”

Gedurende de rest van het weekend verliep de communicatie tussen hulpdiensten en bewoners rommelig, vindt de Partij voor de Dieren. Zo werden de bewoners die zaterdagnacht bleven wachten in een buurtcentrum veel eerder geïnformeerd dan de mensen die elders waren.

„Het beeld is dat, ondanks de centrale opvang, bewoners steeds stukjes informatie moesten sprokkelen om op de hoogte te blijven”, stelt Van Zoelen. Hij roept burgemeester en wethouders op om het verloop van de communicatie te evalueren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu