Partij voor de Dieren roept Hullabaloo op geen vuurwerk af te steken. 'Zeer schadelijk voor mens, dier en milieu'

Het Hullabaloo Festival vond in 2019 voor het eerst plaats. Foto: Bart Heemskerk

De afdeling Groningen van de Partij voor de Dieren roept de organisatie van het festival Hullabaloo op vooral geen vuurwerk af te steken.

De Partij voor de Dieren (PvdD) maakt zich ernstig zorgen over het plan van de organisatie van Hullabaloo om 28 augustus bijna 600 kilo aan vuurwerk af te steken in het Stadspark in Groningen. Ze heeft haar daarom per mail opgeroepen van dit plan af te zien.

‘Het afsteken van vuurwerk is zowel voor mens, dier als milieu zeer schadelijk’, stelt de PvdD in een persbericht. Ze wijst erop het fijnstof dat dat door vuurwerk in de lucht komt volgens het RIVM ontstekingen, astma, chronische bronchitis en hart- en vaatziekten kan veroorzaken.

Vuurwerk bevat bovendien zware metalen, zoals koper, barium, strontium en antimoon. ‘Ook dit is schadelijk voor de gezondheid van de mens, het milieu én het dier’, stelt de PvdD.

Verder zorgt het lawaai van vuurwerk voor veel stress onder zowel huisdieren als wilde dieren.

De afdeling Groningen van de PvdD heeft de organisatie van Hullabaloo maandag opgeroepen om een duurzaam alternatief te kiezen: mens-, dier- en milieuvriendelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu