Partybank zet feesten op voor kinderen uit arme gezinnen

Vier studenten en een docent van de Hanzehogeschool Groningen vinden dat iedereen recht heeft op een feest. Met stichting Partybank Groningen gaan ze dat regelen.

De stichting Partybank Groningen, vlnr docente Anke Roos-Mink en de studenten Hilde Jalink, Niels Poorthuis, Amsha Verheij en Danielle de Vries. FOTO DVHN

De stichting Partybank Groningen, vlnr docente Anke Roos-Mink en de studenten Hilde Jalink, Niels Poorthuis, Amsha Verheij en Danielle de Vries. FOTO DVHN

Feestjes organiseren

Een Harry Potterfeestje met mooie capes, een spannende speurtocht door de buurt of een paar uurtjes zelf kaarsen maken. Voor de studenten Niels Poorthuis (20) en Daniëlle de Vries (19) zijn het dierbare herinneringen aan hun kindertijd. Maar helaas hebben niet alle kinderen het geluk dat hun ouders dergelijke feestjes op poten zetten. ,,Als je grote geldzorgen hebt, kun je dit soort leuke dingen niet bedenken of ze zijn te duur’’, weten de studenten Facility Management van de Hanzehogeschool Groningen.

Toen hun docente Anke Roos-Mink vorig jaar met het idee kwam om een project op te zetten en zo feestjes te organiseren voor arme kinderen, waren ze meteen enthousiast. Het maatschappelijk verantwoorde project werd besproken binnen het Honours College van de Hanze, bedoeld voor slimme studenten die iets extra’s willen toevoegen aan hun opleiding. In de Honoursstudenten Hilde Jalink en Amsha Verheij vonden Poorthuis en De Vries medestanders en zo vormt het viertal met hun docente nu het bestuur van de stichting Partybank Groningen. ,,Iedereen verdient het om speciale momenten te vieren’’, zeggen ze. Vorige maand werd hun project binnen school uitgeroepen tot Project of the year en wonnen ze vijfhonderd euro.

Voedselbank

Met dat geldbedrag op zak is het eerste feest gepland in de meivakantie, bedoeld voor basisscholieren die met hun ouders leven van de Voedselbank. In de gemeente Groningen groeit een op de vijf kinderen op in armoede. Juist die kinderen, denken de studenten, dreigen in een sociaal isolement te belanden. ,,Als je zelf nooit een feestje geeft, word je ook niet uitgenodigd en heb je geen vriendjes. Pesterijen liggen dan op de loer.’’

Het Scheepvaartmuseum in de stad heeft voor het eerste evenement al zijn medewerking toegezegd en zet de poort gratis open. De stichting is op zoek naar meer sponsoren en vrijwilligers. ,,We willen de kinderen in de watten leggen. Bij de Voedselbank staan 250 basisschoolkinderen geregistreerd. Die willen we het liefst allemaal een onvergetelijk feestje geven’’, zegt Poorthuis. ,,Als we meer ervaring hebben willen we ook bruiloften, verjaardagen en jubilea vieren met andere mensen die het financieel niet al te breed hebben’’, vult De Vries aan.

Studiepunten

De studenten krijgen studiepunten voor hun organisatietalenten, maar daar gaat het in hun ogen allang niet meer om. Zelfs als ze over twee jaar afstuderen, blijven ze betrokken bij het project en hopelijk hebben zich dan meer studenten aangesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu