Pas op de plaats voor geitenhouders in Het Hogeland

Scan Jacques Hermus. Foto voor bij zaterdagverhaal over geitenvlees. Shutterstock. Geit, geiten. goats.

Er kunnen zich in Het Hogeland geen nieuwe geitenhouderijen vestigen en bestaande mogen niet uitbreiden. De gemeenteraad vindt dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over gezondheidsklachten.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat omwonenden van geitenhouderijen een grotere kans hebben op longonsteking. Het is onduidelijk hoe dat komt en de gemeente wil eerst het vervolgonderzoek van het RIVM afwachten voor ze nieuwe bedrijven of uitbreidingen toelaat. De gemeenteraad stemde woensdagavond in het met het voorstel. Alleen de VVD stemde tegen.

Longonsteking

Onderzoek toont aan dat er een verhoogde kans op longonsteking is bij mensen die 1 tot 2 kilometer van een geitenhouderij wonen. Dat is onder meer aangetoond in Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland en Overijssel en het is aannemelijk dat dat ook op andere gebieden van toepassing is, aldus deskundigen. Meerdere Nederlandse gemeenten hebben daarom een stop gezet op geitenhouderijen. Het Hogeland sluit zich daarbij aan.

LTO-Noord en Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt

Tegen de plannen van Het Hogeland ageerden onder meer LTO-Noord, geitenhouder Kannes uit Kantens, de zorgboerderij met geiten van Keroazie in Pieterburen en het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt.

Nieuws

Meest gelezen

menu