Passantentelefoon aan het A-Kerkhof | Het beeld van Groningen

De passantentelefoon is bedoeld voor voorbijgangers die even kort moeten bellen én om de kosten van telefooncelreparaties te drukken. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: telefooncellen.

In de jaren zeventig hebben telefooncellen in Groningen het zwaar te verduren. ‘Verlichting vernield, handgreep deur verdwenen en hoorn afgerukt’, noteert een ambtenaar van de PTT-storingsdienst over een vernielde telefooncel aan de Siersteenlaan.

Als nieuwste uitvinding en bij wijze van proef stationeert de PTT op 1 december 1975 een zogenoemde passantentelefoon aan het A-Kerkhof. Een telefooncel, maar dan zonder traditionele celdeuren. Bedoeld voor voorbijgangers die even kort moeten bellen én om de kosten van telefooncelreparaties te drukken. Een week later wordt er nog een passantentelefoon aan de Zonnelaan geplaatst.

Er komen geen gidsen in te hangen, meldt een voorlichter van het telefoondistrict Groningen. Een vernielzuchtige telefooncelbezoeker houdt het namelijk niet bij het slopen van de apparatuur alleen. Ook de telefoongidsen moeten het ontgelden. Bladen worden uitgescheurd of de gidsen worden in de brand gestoken.

De proef zou een jaar later worden beoordeeld. Of de passantentelefoon een succes werd, is onbekend. Vast staat wel dat deze nieuwe vorm van telefoneren voor de PTT goedkoper was dan het neerzetten en onderhouden van de traditionele cel.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl