Pastafarians uit Emmen mogen niet met vergiet op hoofd op pasfoto

Leden van de kerk van het Vliegend Spaghettimonster, zogeheten pastafarians, mogen niet met een vergiet op hun hoofd op een officiële pasfoto voor een identiteitsbewijs.

Dat blijkt uit een uitspraak van de bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland.

Dirk Jan Dijkstra uit Emmen was een rechtszaak begonnen tegen de gemeente Emmen. De gemeente weigerde de pasfoto van Dijkstra voor een ID-kaart omdat hij een vergiet op zijn hoofd droeg. De 24-jarige Dijkstra draagt het vergiet vanwege zijn geloof: hij is lid van de kerk van het Vliegend Spaghettimonster. ,,Zoals moslima’s een hoofddoek dragen en ook op die manier op de officiële documenten mogen staan’’, betoogde Dijkstra.

De rechter gaat daar niet in mee en geeft de gemeente Emmen gelijk. Het dragen van het vergiet, vanwege het geloof, is niet verplicht. En daar wijkt het af van andere religies. Dus kan het vergiet niet gedragen worden voor officiele foto’s.

Dijkstra laat weten dat hij nu naar de Raad van State stapt, de hoogste bestuursrechter van het land. ,,De uitspraak van de rechter betekent goed en slecht nieuws. Goed omdat in de uitspraak staat dat onze overtuiging een levensbeschouwende stroming is. Het slechte nieuws is dat in dit individuele geval geen vergiet op de foto van het legitimatiebewijs mag.’’

De 24-jarige Dijkstra is in die zin teleurgesteld, want volgens hem wordt zijn religie veel strenger beoordeeld dan andere religies zoals het christendom en de islam. ,,Ik zou zeggen: gelijke monniken, gelijke kappen.’’

Opmerkelijk genoeg accepteerde de gemeente Leiden in februari wel een dergelijke aanvraag van een inwoner. Een maand later mocht ook een inwoner uit Den Haag van die gemeente met vergiet op het hoofd op de pasfoto voor zijn paspoort.

Nieuws

Meest gelezen

menu