Pathologen Treant en UMCG verruilen microscoop voor beeldscherm

Pathologen van de Treant Zorggroep in ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen ontvangen de 100% digitaal award. Foto: Treant Zorggroep/Kees van de Veen

Weefsels en cellen worden in ziekenhuizen minder onder de microscoop onderzocht en steeds vaker alleen op het beeldscherm. De pathologen van de Treant Zorggroep en het UMCG hebben een prijs gewonnen omdat ze voorop lopen met deze digitalisering.

Pathologen waren tot voor kort vooral bezig stukjes weefsel en cellen van patiënten onder de microscoop te onderzoeken. En zogenoemde coupes, glaasjes met die stukjes weefsel, gaan nog steeds in veel ziekenhuizen op de post om ze elders goed te onderzoeken.

De pathologen van de Treant zorggroep en het UMC Groningen namen deze week trots de ‘100% digitaal award’ van Philips in ontvangst. Ze zijn dus voor het grootste deel overgestapt op het digitaal beoordelen van de weefsels. De coupes gaan onder een scanner, in dit geval van Philips, waarna de digitale beelden geanalyseerd worden, ook door collega’s op afstand.

Door corona thuis analyseren

De gezondheidszorg loopt op digitaal gebied nog steeds behoorlijk achter bij de rest van de maatschappij. Veel systemen van ziekenhuizen en andere instellingen passen niet bij elkaar, vanwege de privacyregels mogen gegevens van patiënten niet zomaar gedeeld worden en de deskundigen moeten vaak ook wennen aan andere werkwijzes.

Het UMCG en Treant werkten de laatste jaren al meer samen op het gebied van pathologie. ,,Tijdens de uitbraak van het nieuwe coronavirus gaf digitalisering pathologen de mogelijkheid om structureel vanuit huis te werken”, zegt dr. Girstė Dagytė, patholoog bij de Treant Zorggroep.

Kunstmatige intelligentie

De digitalisering zorgt er niet alleen voor dat meer pathologen op afstand kunnen samenwerken. De computer kan weefselkenmerken soms ook sneller herkennen en vergelijken dan de mens. ,,Algoritmes kunnen de patholoog te ondersteunen bij bepaalde tijdrovende taken, bijvoorbeeld het opsporen van uitzaaiingen in lymfeklieren’’, zegt UMCG-patholoog Bert van der Vegt. ,,Wij hebben al een begin gemaakt met het gebruik van kunstmatige intelligentie in de dagelijkse praktijk. In de nabije toekomst leidt het gebruik van digitale pathologie en kunstmatige intelligentie tot snellere en betere pathologie-diagnostiek.”

De pathologen werken samen in de coöperatie Samenwerkende Pathologie Noord-Nederland . Naast het UMCG en Treant verwachten ook het Martini Ziekenhuis en Pathologie Friesland op korte termijn volledig digitaal te werken.

“Deze samenwerking maakt het mogelijk om verder te specialiseren in bepaalde ziektebeelden en betere zorg voor de patiënten in de noordelijke regio te realiseren”, zegt Jacko Duker, stafadviseur pathologie UMCG.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu