Patiënten in Groningen en Drenthe zijn de klos. Ziekenhuizen kunnen reguliere zorg nog niet hervatten (update)

Het is in de noordelijke ziekenhuizen nog te druk met coronapatiënten om de reguliere zorg te kunnen hervatten. Foto: ANP

De meeste ziekenhuizen in Groningen en Drenthe kunnen de reguliere zorg nog niet hervatten. De drukte met coronapatiënten, deels uit andere delen van het land, blijft te groot en de schommelende besmettingscijfers blijven te onzeker.

Personeel van 'normale' ziekenhuisafdelingen blijft nodig op de intensive cares voor covid-patiënten. Daardoor kan het reguliere operatie- en behandelprogramma nog niet weer van start. Dat blijkt uit een rondgang langs de Drentse en Groningse ziekenhuizen. Twee weken geleden kondigde het samenwerkingsverband ROAZ nog aan dat de klinieken zouden proberen de normale zorg weer op te schalen.

Veel vraag naar noordelijke bedden

Topman van het UMCG en voorzitter van het ROAZ, Ate van der Zee, stelt dat de piek van de tweede golf weliswaar geweest is, maar er landelijk nog altijd veel vraag naar noordelijke bedden is. Van de huidige 48 coronapatiënten die woensdag op een IC van één van de noordelijke ziekenhuizen liggen komen 36 uit andere delen van het land. Op de reguliere bedden is de verhouding: 35 van de 103 coronapatiënten komen van buiten het Noorden.

Na een forse daling stagneerde het aantal dagelijkse coronabesmettingen de afgelopen dagen. ,,We zitten in een in between situatie”, zegt van der Zee. ,,Dat maakt het heel lastig te voorspellen welke beddencapaciteit we nodig hebben. Daarom zijn we terughoudend om de coronacapaciteit af te schalen en de reguliere zorg op te schalen.”

'Het ijs is nog te dun'

Dat merken ook de algemene ziekenhuizen. ,,Het ijs is nog te dun onder de voeten’’, zegt de woordvoerder van de Treant Zorggroep, met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. ,,De kans dat we bij opschalen weer heel snel moeten afschalen gewoon nog te hoog. Dan moet personeel weer van afdeling naar afdeling overgeplaatst worden. De belasting wordt dan te hoog.’’

Het Wilhelmina ziekenhuis Assen zit ook nog steeds op 70 procent van de normale hoeveelheid planbare zorg. ,,Onze covid-bedden liggen nog steeds vrijwel volledig vol’’, zegt bestuursvoorzitter Paul van der Wijk. ,,We hebben de mensen die elders in huis zijn vrijgemaakt om te kunnen ondersteunen daar dus nog nodig en zullen als gevolg daarvan op korte termijn niet of maar zeer beperkt kunnen opschalen.’’

Het Martini Ziekenhuis hoopt enkele extra operatiekamers weer te kunnen openen, maar merkt ook dat het opschalen moeizaam gaat. De woordvoerder stelt: ,,De huidige situatie blijft vragen om flexibiliteit. We kunnen dus ook weer opschalen wanneer nodig. De druk op onze IC moet eerst naar beneden om de reguliere zorg substantieel op te kunnen schalen.

Kankerzorg gaat wel door

Alle acute en urgente zorg, zoals de kankerzorg, gaat in de meeste ziekenhuizen wel door. Het Martini Ziekenhuis heeft bijvoorbeeld 10 van de 14 operatiekamers wel in gebruik. ,,De raad van bestuur heeft besloten op zaterdag op twee OK’s extra te gaan opereren. Daarmee kunnen we voorkomen dat de wachtlijsten nog verder oplopen. Het programma wordt gevuld met patiënten die na hun ingreep een korte opname nodig hebben. Voorlopig doen we dit tot zaterdag 6 februari, met uitzondering van de kerstvakantie.’’

Alleen het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda kan de meeste reguliere zorg door laten gaan, ook omdat het een deel van de coronapatiënten kan overplaatsen. ,,Tijdens de tweede coronagolf is alles er steeds op gericht om de reguliere zorg zoveel mogelijk doorgang te laten vinden en tegelijk paraat te staan voor een eventueel vereiste verdere uitbreiding van covid-zorg. Dat is grotendeels gelukt’’, zegt de woordvoerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu