Patrick Beijk voor derde keer meest markante horecaman van Groningen

Mr Mofongo in de Oude Boteringestraat, een van de zaken van Patrick Beijk. Foto: Archief Corné Sparidaens

Voor de derde keer mag horeca-ondernemer Patrick Beijk uit Groningen zich de Meest Markante Horecaondernemer van de provincie Groningen noemen.

Niet alleen met zijn horecabedrijven mr. Mofongo en The Dog’s Bollocks in de binnenstad van Groningen weet hij zich volgens de jury te onderscheiden.

Het gaat vooral ook om zijn ‘opvallende en uitdagende initiatieven’, betoogt juryvoorzitter Egbert Brinks. Zo kwam Beijk met het plan op de hoek van de Grote Markt en de Poelestraat de Merckt te ontwikkelen, een ‘foodhallen-concept’ zoals dat ook bekend is van Rotterdam.

Verschillende horecazaken

,,Beijk toont onderscheidend en vernieuwend ondernemerschap en zit nooit stil. Hij is innovatief en blijft aan de weg timmeren en gaat steeds een stapje verder’’, zegt Brinks.

Beijk had jaren geleden verschillende horecazaken en een cateringservice en verwierf in 2001 (toen met Baloney’s Showrestaurant bij Hoogkerk) en in 2014 ook al de titel. Ook toen al roemde de jury zijn organisatietalent, teamgeest en creativiteit.

De onderscheiding voor de meest markante en innovatieve horecaondernemer wordt iedere twee jaar uitgereikt door brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Op deze manier stimuleert KHN innovatie onder haar leden.

Behalve dat een bedrijf iets bijzonders moet doen, en dat ook over weet te brengen, moet de zaak financieel gezond zijn en minimaal vijf jaar bestaan.

‘Een voorbeeld voor andere ondernemers’

Brinks: ,,Patrick Beijk is een voorbeeld voor andere ondernemers. Vooral ook op het gebied van duurzaamheid, energiebeleid en het invoeren van nieuwe ontwikkelingen. Hij werkt met robots die drankjes inschenken en zoekt naar oplossingen tot recycling en hergebruik. Het is dan ook meer dan terecht dat hij opnieuw is verkozen.’’

Tijdens een bijeenkomst maandagavond in Brouwhotel Parkzicht in Veendam werd Beijk op het schild gehesen. In 2016 won ondernemer Marco Agema van cafetaria Friet van Piet in Groningen de titel.

Vier genomineerden

Dit keer waren er vier genomineerden. Behalve Beijk, Jelle Bos van Beleef Lauwersoog met onder meer het horecabedrijf Het Booze Wijf; Brouwerij Martinus uit Groningen en André Dokter van het gelijknamige steakhouse in Briltil en een tweede vestiging in Groningen onder de naam Het Zusje van André Dokter.

De genomineerden kregen een bezoek van een vakjury en moesten zich presenteren. Er zijn 14 regio’s waar verkiezingen worden gehouden. Begin januari 2019 zijn de landelijke verkiezingen en wordt de Meest Markante Horecaondernemer van Nederland gekozen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu