Pauze in strijd om studio's Groninger Noorderkerk

De Noorderkerk in Groningen. FOTO ARCHIEF ROELOF VAN DALEN

De bouw van 100 studio's in de Noorderkerk aan de Akkerstraat in Groningen loopt stevige vertraging op. De bezwarencommissie van de gemeente weigert de bouwvergunning.

Overwinning
De uitspraak van de commissie is voor protesterende omwonenden een overwinning. Maar ze beseffen dat de plannen hiermee geenszins van de baan zijn. Wel is er een nieuwe situatie. ‘De eigenaar moet een nieuw bouwplan indienen en een nieuwe vergunning aanvragen'.

Strijd
Omwonenden van de kerk voeren al geruime tijd strijd tegen de plannen. Vooral de omvang is hen een doorn in het oog. Honderd studio's voor jongeren, vinden ze te veel van het goede. Ze hebben een telling gedaan en volgens hen is straks 70 tot 80 procent van de bewoners in de buurt jongeren ofwel student.

Vorige maand nog stuurden de bewoners een brandbrief naar de gemeenteraad. ‘U wordt op grove wijze misleid', stelden ze. Volgens hen was de chaos compleet in een project dat ‘werd omgeven door strijd en warrige procedures'.

Geschiedenis
De geschiedenis geeft hen daarin niet helemaal ongelijk. Vorig jaar oktober stonden partijen al klaar om elkaar te bestrijden in de rechtszaal toen de gemeente plots de vergunning introk voor het bouwen in de bijgebouwen. De reden was dat de gemeente een fout in de gevolgde procedure had ontdekt. Toen enkele dagen een door SP en Stadspartij aangevraagd actualiteitendebat op punt van beginnen stond, meldde wethouder Roeland van der Schaaf dat ook de vergunning voor bouwen in de kerk was ingetrokken.

Dat bleek uiteindelijk weer niet te zijn gebeurd, zo ontdekten de omwonenden begin dit jaar. Om die reden startten ze alsnog een procedure bij de bezwarencommissie. Die besloot uiteindelijk eind vorige week hen in het gelijk te stellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu