'Pedojagers' nodigen man uit voor seksafspraak en bedreigen hem hem vervolgens met een schroevendraaier en een mes. OM eist 2 jaar cel

Voor een poging tot afpersing en het gijzelen van een man op 11 januari in een woning in de wijk Beijum in Groningen eiste de officier van justitie tegen een 28-jarige man uit Uithuizen een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Foto:

Foto: ANP

Het slachtoffer dacht naar de woning in Beijum te komen voor een seksafspraak. Hij trof daar de 28-jarige verdachte en een 18-jarige man, eveneens uit Uithuizen. Beiden betichtten de man van pedofilie en belaagden hem met een mes en een schroevendraaier.

Gevlucht via balkon

“Je bent een viezerik, een pedofiel. Ik ben 17 jaar en jij gaat betalen”, zou de jongste hebben geroepen. Beiden dwongen hem 650 euro over te maken, anders werd hij geprikt en gestoken. Door de stress lukte het de man niet om het geld over te maken. Op een onbewaakt moment vluchtte hij via het balkon de woning uit en rende, met zijn belagers op de hielen, naar zijn wagen.

In de auto werd hij door de 28-jarige in zijn bovenarm geprikt. De man reed naar huis. Direct daarna kreeg hij via WhatsApp dreigberichten. Hij moest 6000 euro overmaken anders werd bekend gemaakt dat hij seks wilde hebben met een minderjarige. De berichten werden aangevuld met foto’s van zijn woning en zijn bedrijfsbus. Het slachtoffer betaalde.

Track and trace

De man stapte eind januari naar de politie en deed aangifte. De twee mannen uit Uithuizen en de 19-jarige bewoner van de woning aan de Mundaheerd werden aangehouden. De laatste was niet bij de afpersingspoging aanwezig.

Toch vond de officier van justitie dat de man wel betrokken is geweest. Hij werd als eerste gebeld en kwam direct thuis toen het mis ging in zijn woning. Ook was hij volgens de officier van justitie betrokken bij de vele dreigberichten, waardoor het slachtoffer uiteindelijk betaalde. De man ontkende. De officier van justitie zag voldoende bewijs in de vele berichten. Ook huurde de Stadjer een auto en reed naar de woning van het slachtoffer om daar foto’s te maken. De rit werd vastgelegd door een volgsysteem dat in de huurauto zat.

Behandeltraject

Tegen de Stadjer eiste de officier van justitie een celstraf van twintig maanden, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. De officier van justitie vindt het belangrijker dat de Groninger een behandeltraject doorloopt. De jongste verdachte uit Uithuizen zou volgens de aanklager jeugddetentie van 199 dagen opgelegd moeten krijgen (gelijk aan het voorarrest) en geplaatst moeten worden in een jeugdinrichting (jeugd-tbs).

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu