Peiling De Hond: GroenLinks grootste partij nieuwe gemeente Groningen

Foto: GroenLinks

GroenLinks wordt met negen zetels de winnaar van de raadsverkiezingen in de gemeente Groningen. Dit beweert Maurice de Hond op basis van een peiling die zijn bureau in opdracht van GroenLinks hield.

De Hond hield vrijdag 19 oktober een peiling onder ruim zeshonderd inwoners van de huidige gemeenten Ten Boer, Haren en Groningen die op 1 januari een gemeente vormen. De verkiezingen vinden op 21 november plaats.

GroenLinks haalt negen zetels

GroenLinks heeft nu vier zetels en snoept, althans in de peiling van De Hond, zetels af van D66 en de PvdA. D66 is nu met negen zetels de grootste partij en valt terug naar zes. De ooit oppermachtige PvdA behaalt er vijf en verliest hiermee een zetel.

De uitslag is geen grote verrassing voor GroenLinks-lijsttrekker Glimina Chakor. ,,Je ziet dat landelijke successen ook gevolgen hebben voor lokale verkiezingen.’’ GroenLinks was de grote winnaar tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen in 2017, waarbij de partij groeide van vier naar veertien zetels.

GroenLinks schakelde opiniepeiler De Hond in om, aldus Chakor ‘een beeld te krijgen wat er leeft bij de kiezers dat kan helpen bij eventuele coalitieonderhandelingen.’

De Hond spreekt van ‘een representatieve steekproef’. ,,Het is niet vreemd dat een partij die verwacht het goed te doen tijdens de verkiezingen opdracht voor een peiling geeft. Je ziet dat in steden waar veel studenten wonen GroenLinks veel stemmen krijgt.’’

‘Tram weer op de politieke agenda’

Chakor zet in op een links-progressief college waarbij maatregelen tegen de klimaatverandering voorop staan. Ze wil nog niet alle kaarten op tafel leggen, maar zoals onder meer uit het verkiezingsprogramma blijkt krijgt Groningen Airport Eelde geen cent extra, keert de tram terug in de binnenstad en komt er een nieuw verkeerscirculatieplan.

In de peiling krijgt SP vijf zetels (nu zes), VVD vier (nu drie), Stad en Ommeland vier (nu drie), CDA stabiel met drie, ChristenUnie drie (nu twee), Student en Stad stabiel met twee, Partij voor de Dieren twee (nu een), 100% Groningen blijft op een, nieuwkomer PVV krijgt er een en de Sportpartij zou geen enkele zetel behalen.

Nieuws

menu