Loodzware marathonsessie voor stemmentellers in Pekela. 'Voortaan moeten we van het worstcasescenario uitgaan'

Een dag na de verkiezingen worden de stemmen nogmaals geteld in Pekela.

Een dag na de verkiezingen worden de stemmen nogmaals geteld in Pekela. Eigen foto

Het feest van de democratie, zoals verkiezingen ook wel eens worden genoemd, is voor 24 tellers bij de gemeente Pekela op een marathonsessie uitgelopen.

Om 3.00 uur ‘s nachts was de laatste stem geteld. ,,We hebben deze mensen te zwaar belast. En ja, dat reken ik mij zeer aan”, zegt burgemeester Jaap Kuin schuldbewust.

‘We hebben het onderschat’

Eens maar nooit weer. Burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela gaat het draaiboek voor de verkiezingen aanpassen. Nooit eerder nam het tellen van de stemmen bij de kleinste gemeente van Groningen, zo lang in beslag als woensdagavond en -nacht.

,,Ik had ‘s middags al moeten besluiten extra mensen op te roepen voor het tellen. We hadden bij moeten springen. Toen al zagen we dat de opkomst fors hoger was dan wij hadden ingeschat. Kortom: we hebben het onderschat.”

Kuin gaat zelfs nadenken of het niet verstandiger is de uitslag pas de volgende dag bekend te maken.

Om het leed voor de tellers enigszins te verzachten krijgen ze een brief van Kuin, met daarin tekst en uitleg waarom het tellen qua tijd zo is uitgelopen. ,,En ze krijgen een presentje. Want, ze hebben onder druk moeten tellen. Een zware taak en dat is niet goed.”

Aantal tellers verdubbelen

Kuin schat dat voor de eerstvolgende verkiezingen, voor het Europees Parlement - of het kabinet moet tussentijds vallen - het aantal tellers moet worden verdubbeld. Dat betekent dat er voortaan zeker 56 tellers in actie komen. De opkomst van 58 procent was iets hoger dan bij de laatste verkiezingen, maar op sommige stembureaus zijn heel veel stemmen uitgebracht. Die tellers kregen het voor de kiezen.”

Naast de tellers was er ook een groep ambtenaren die woensdag - op donderdagnacht amper heeft geslapen. ,,Die zijn op een paar uurtjes slaap na bijna 24 uur in touw geweest. Dat is onmenselijk. Voortaan moeten we van het worstcasescenario uitgaan en daar het aantal tellers op aanpassen.”