Pekela lijkt tot Veendam veroordeeld

Gemeentehuis Veendam Foto: DvhN Pieter Broesder

Pekela en Veendam lijken toch tot elkaar veroordeeld. Buurgemeenten Westerwolde, Stadskanaal en Oldambt zien het niet zitten om met Pekela samen te werken.

Veendam heeft de deur niet dichtgedaan

Veendam heeft als enige buurgemeente de deur niet definitief dichtgedaan. Dat blijkt uit de verkennende gesprekken die Frank de Vries, voormalig wethouder van de stad Groningen en waarnemend burgemeester van Ten Boer, en organisatieadviseur Audrey Rohen hebben uitgevoerd.

Het duo heeft de uitkomsten gisteravond tijdens een digitale en vertrouwelijke sessie met de vijftien raadsleden en het voltallige college van de gemeente Pekela gedeeld.

Enkele bronnen bevestigen tegenover deze krant dat het rondje die De Vries en Rohen hebben gemaakt weinig nieuwe inzichten heeft opgeleverd. Toch is het opmerkelijk dat Veendam weer in de race is om met Pekela verder te gaan. Vanuit de Parkstad kwam eerder de boodschap dat het college geen reden meer zag in voortzetting van de ambtelijke samenwerking De Kompanjie.

Pekela: herindeling of zelfstandigheid

Met de analyse van De Vries en Rohen is de keuze nu aan de raad van Pekela: herindelen – en dan met Veendam – of zelfstandig blijven. Voor de zomer moet hierop het antwoord komen. Van belang is vooral wat de financiële gevolgen voor Pekela zijn als ze zelfstandig blijft. Eveneens moet dan duidelijk zijn wat het uittreden van Veendam uit De Kompanjie kost. Maar ook moet berekend worden wat een herindeling uiteindelijk kost of oplevert en welke voordelen die biedt.

De Pekelder raad heeft eerder in meerderheid aangegeven te willen herindelen: met Veendam én Stadskanaal. Dezelfde raad heeft ook kenbaar gemaakt dat zelfstandigheid geen optie is, onder meer omdat het relatief kleine ambtenarenapparaat geen al te grote zaken aankan.

Groot Oost-Groningen van de baan

Een groot Oost-Groningen is sowieso niet meer te realiseren. Westerwolde heeft aangegeven zich eerst op verdere uitbouw en voltooiing van deze nieuwe gemeente te willen richten. Oldambt heeft te veel problemen, van financiële en bestuurlijke aard. Ze moet zwaar bezuinigen en er is sinds medio vorig jaar een minderheidscoalitie, waardoor het politiek gezien relatief instabiel is. Bij Stadskanaal leeft het idee om zo snel als mogelijk is een burgemeester te benoemen.

Nieuws

Meest gelezen

menu