Pekela waarschuwt voor tweedeling in Groningen om leefbaarheidsprojecten

Jaap Kuin, burgemeester van Pekela. Foto: Archief DvhN

Pekela wil met de niet-aardbevingsgemeenten in Groningen om tafel om te bespreken hoe ze gelijke tred kunnen houden met de aardbevingsgemeenten die miljoenen euro’s krijgen voor leefbaarheidsprojecten.

Burgemeester Jaap Kuin van Pekela heeft het werkbezoek van commissaris van de koning René Paas vorige week aangegrepen om aandacht te vestigen op de tweedeling die mogelijk ontstaat in de provincie Groningen.

Buiten het bevingsgebied

Pekela, Westerwolde, Stadskanaal, Veendam en Westerkwartier vallen buiten het aardbevingsgebied en kunnen daarom niet rekenen op tientallen miljoenen euro’s voor leefbaarheidsprojecten.

,,Voor je het weet zie je dat een deel van de provincie niet meeprofiteert. Pekela ligt stijf tegen Oldambt aan. Maar wij moeten bijkans op een houtje bijten, terwijl wij bijvoorbeeld 36 bruggen te onderhouden hebben.”

Meer dan terecht

Kuin wil niet als een jaloerse bestuurder overkomen. Hij noemt het ook meer dan terecht dat de aardbevingsgemeenten extra miljoenen krijgen. Maar hij vindt anderzijds dat er best gekeken mag worden hoe heel Groningen kan meeprofiteren. ,,We moeten voorkomen dat bepaalde regio’s in de provincie achterblijven op het gebied van leefbaarheid.”

Kuin wijst er verder op dat nu niet is te voorspellen dat Pekela en de andere gemeenten gevrijwaard blijven van trillingen in de aarde. ,,We hebben er al eentje gehad. En ook wij zitten stijf op de cavernes.”

Op zoek naar de juiste balans

De Pekelder burgemeester wil het onderwerp binnenkort ook met zijn collega’s van Westerkwartier, Westerwolde, Stadskanaal en Veendam bespreken.

,,Ik wil niets bij de aardbevingsgemeenten weghalen. Nogmaals, ze verdienen het en ze hebben er recht op. Maar ik zoek naar een juiste balans in de provincie. We moeten als vijf gemeenten ook voorzichtig opereren, want het is natuurlijk best een ingewikkeld dilemma.”

Kuin hoopt dat als de provincie geld aan projecten geeft, ze dan ook met een extra oog naar de vijf gemeenten kijkt die net buiten het aardbevingsgebied vallen.

Kuin wil niet zeggen hoe Paas heeft gereageerd op de zorg die hij heeft geuit.

Nieuws

menu