Pekela wil AZC-terrein verkopen

Het azc in Pekela. FOTO ARCHIEF DVHN

De gemeente Pekela is met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in overleg over de verkoop van het huidig AZC-terrein aan de Hooiweg in Oude Pekela.

Onderhandelingen

De mogelijke deal laat langer op zich wachten, omdat er diverse verschuivingen van personele aard bij zowel de gemeente Pekela als het COA hebben plaatsgevonden. ,,We hadden als COA in november al een contract willen opstellen, maar omdat er een aantal mensen van het toneel zijn verdwenen, duren de onderhandelingen langer”, verklaart Henk Wolthof, COA directeur Rayon Noord, het uitblijven van een contract.

Al met al duren de onderhandelingen al vijf maanden langer dan gedacht. Het is mede daarom dat Wolthof nu zelf de gesprekken voert met burgemeester Jaap Kuin van Pekela.

Belangrijk onderwerp aan de onderhandelingstafel is de verkoop van de grond. Pekela heeft aangegeven de grond te willen verkopen. Momenteel huurt het COA het terrein aan de Hooiweg van de gemeente Pekela.

Goede match

COA en Pekela blijken een goede match. Al bijna twintig jaar is er een AZC in Oude Pekela. Het college van burgemeester en wethouders wil dat het COA ‘eeuwig’ op Pekela kan rekenen, wat betreft de opvang van vluchtelingen. ,,Wij willen de grond dan ook verkopen, zodat het COA de ruimte krijgt om er kwalitatief gezien een zeer goed, stenen AZC te bouwen”, legt Kuin uit. ,,We hanteren voor de verkoop van de grond marktconforme prijzen zoals we die ook voor bedrijfsterreinen hanteren.”

Prioriteit

Verkoop van de grond heeft prioriteit bij het Pekelder bestuur, want het voorkomt het opstellen van erfgoedconstructies.

Kuin wil niet zeggen hoeveel het COA voor de grondtransactie moet neertellen, maar rekent er op dat beide partijen er snel uitkomen. ,,Ik heb de raad beloofd dat in april de deal rond moet zijn.”

Nieuwe deal

Pekela heeft nog meer ijzers in het vuur. Zo wil de gemeente dat op het complex een kwalitatief goed onderwijs- en zorgcentrum komt. Daarnaast wil Kuin afspraken maken over werkgelegenheid. Het college dringt er op aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale mensen.

Dat geldt ook voor de bouw en onderhoud van het complex. Belangrijk onderdeel van de nieuwe deal is ook dat Pekela geen alleenstaande, minderjarige asielzoekers meer onderdak wil bieden. Deze groep heeft regelmatig voor problemen gezorgd op het AZC.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Gevlucht
menu