Pekelder club haalt de blues weer binnen

Leegloop binnen het organisatieteam betekende vorig jaar bijna het einde voor Blues In Pekel. Sinds de installatie van een bijna volledig nieuw bestuur zit er weer muziek in de club.

Al meer dan tien jaar houdt de club de blues levend in Pekela door optredens te regelen van bluesmusici van Nederlandse bodem, zoals Ralph de Jongh, en af en toe ook van heel ver, zoals de New Yorkse artiest Steve Wilkinson. Maar het scheelde weinig of de bluesoptredens waren uit Pekela verdwenen. De situatie van Blues In Pekel was vorig jaar in het voorjaar al uitzichtloos. Toen de stekker er in de zomer werd uitgetrokken, leek het echt gebeurd. Met de liefde voor het genre die er in Pekela is, had het einde iemand zo tot een nostalgische blues als zwanenzang kunnen inspireren.

Nieuwe kandidaten

Maar zover kwam het niet. Nadat Jakob Zwinderman, enig overgebleven organisator, een noodkreet slaakte, diende zich een aantal nieuwe kandidaten aan om de activiteiten voort te zetten. Gesteund door de gemeente maakte Blues In Pekel in november een doorstart als stichting. Het bestuur bestaat nu uit Wilma Swarts, Johan Bugel, de teruggekeerde Jan Nieman en Herman Manders.

Als eerste evenement organiseren zij een optreden van de noordelijke bluesformatie LeftHand Freddy. Dat vindt op 1 april plaats in mfc De Binding in Oude Pekela. Het multifunctionele centrum biedt ruimte aan 150 tot 200 man publiek. ,,Er is al volop animo’’, zegt Manders, die ook al jaren actief is voor Stichting Oldambtblues, de zusterclub uit de aangrenzende gemeente.

Muziekvrienden

Vanuit Pekela zijn er ook veel mensen als ‘muziekvrienden’ verbonden aan de club uit de andere gemeente. Maar beide stichtingen blijven zich met steun van de gemeente op hun eigen gebied richten, stelt Manders. Blues in Pekel wil zich meer op heel Pekela richten, met als concreet doel jaarlijks zeker één optreden in Boven, Nieuwe en Oude Pekela te organiseren. Naast vertrouwde locaties in Oude Pekela is ze ook op zoek naar potentiële andere locaties in de gemeente. Ook spreekt zij de wens uit om in de toekomst een buitenfestival te organiseren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu