Pekelder huisarts bij tuchtcollege aangeklaagd voor nalatigheid

Een man uit Oude Pekela heeft zijn huisarts in zijn woonplaats voor het tuchtcollege gesleept, omdat die niet tijdig zou hebben ingegrepen.

Een man uit Oude Pekela heeft zijn huisarts in zijn woonplaats voor het tuchtcollege gesleept, omdat die niet tijdig zou hebben ingegrepen.

De Pekelder belandde daardoor begin februari met een hersenstaminfarct in het ziekenhuis. In juli herhaalde zich dit. Opnieuw zou de huisarts niet accuraat hebben gehandeld. Deze keer kwam de patiënt in het ziekenhuis twaalf dagen lang aan een infuus met zware antibiotica te liggen. Hij had een flinke ontsteking aan de buitenkant van zijn darm.

In de vroege ochtend in februari begon de 58-jarige Pekelder ineens te braken. Zijn spraak viel naar eigen zeggen gedeeltelijk weg en hij voelde harde knallen in zijn hoofd. Omdat de man eerder in zijn leven een hersenvliesontsteking had opgelopen, dacht hij hieraan. Hij meende dezelfde klachten te hebben. De huisarts arriveerde en stelde enkele vragen.

Ambulance
Volgens de huisarts onderzocht die zijn patiënt en constateerde geen hersenvliesontsteking. Daarentegen vertrouwde de arts de zaak niet en wilde hij eerst overleg met een neuroloog. Voor de patiënt zou alvast een ambulance worden besteld. De ambulance kwam niet.

De huisarts zei tijdens de zitting dat hij zijn assistente hiertoe de opdracht had gegeven. Wat er toen is misgegaan, kon hij niet meer achterhalen. De echtgenote van de patiënt belde uiteindelijk de ambulance. In het ziekenhuis werd een hersenstaminfarct geconstateerd, zei de Pekelder.

Buikpijn
Vijf maanden later kampte de Pekelder met een verstopping in zijn darmen. Zonder zijn patiënt te zien stuurde de huisarts de man voor een laxeermiddel naar de apotheek. De pijnaanvallen bleven komen en de man kreeg voor een darmontsteking antibiotica voorgeschreven. De arts zou vervolgens voor de patiënt een afspraak met een specialist in laten plannen. Een dag later waren de pijnen volgens de patiënt ondraaglijk. Hij belde de huisartsenpost niet, maar het ziekenhuis.

Volgens de Pekelder was hij net op tijd het ziekenhuis binnengebracht, zo zou tegen hem zijn gezegd. Bij deze uitlating zette de tuchtrechter een kanttekening. ,,De eerste opname was een nachtje observatie en toen is er verder niet veel gebeurd. De tweede keer bleek uit labwaarden dat de ontsteking best meeviel en had u geen koorts. Bent u wel goed voorgelicht?”

De huisarts betreurde de gang van zaken. En hij had zijn patiënt wel degelijk serieus genomen, stelde hij.

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg doet over zes weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu