Pekelder huisarts moet beter documenteren

FOTO ARCHIEF DVHN

Een huisarts in Oude Pekela moet zijn medische dossiers beter op orde hebben. Dit vindt het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Een huisarts in Oude Pekela moet zijn medische dossiers beter op orde hebben. Dit vindt het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Een patiënt moest tot twee keer toe met spoed naar het ziekenhuis en vond dat de huisarts de situatie had onderschat. De patiënt stapte naar de tuchtraad, maar die vond dat de huisarts wel voldoende had gedaan om een acute situatie uit te sluiten. De verslaglegging van de incidenten was echter zeer summier. Voor deze gebrekkige verslaglegging kreeg de arts een waarschuwing opgelegd.

Harde knallen
De 58-jarige patiënt uit Oude Pekela had vorig jaar in februari bij de arts aan de bel getrokken. Hij had ‘harde knallen in het hoofd' en moest braken. Omdat de man eerder in zijn leven een hersenvliesontsteking heeft gehad, meende hij dezelfde klachten te herkennen.

De huisarts onderzocht de man en besloot te overleggen met een neuroloog van het ziekenhuis. Hij verzuimde echter alle onderzoeken in het dossier vast te leggen. Ook zou hij zijn assistente de opdracht hebben gegeven een ambulance te bellen. Dit werd evenmin in het dossier vastgelegd.

Het wachten op de ziekenwagen was tevergeefs. De dochter van de patiënt belde uiteindelijk de hulpdienst en een ambulance kwam alsnog. De man werd opgenomen met een hersenstaminfarct.

Darmontsteking
Vijf maanden later klaagde dezelfde man over pijnaanvallen in de darmen. Hij kreeg een antibiotica voorgeschreven. De Pekelder belde uiteindelijk zelf naar het ziekenhuis en werd een nacht ter observatie opgenomen vanwege een ontsteking aan de darmen. Door het gebrekkige medische dossier kan niet meer worden vastgesteld of de arts in dit geval de juiste inschatting heeft gemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Gezondheid
menu