Gratis perenboom? 4000 onverkochte perenbomen zijn zaterdag af te halen in Groningen

Tuin in de Stad geeft zaterdag 4000 perenbomen weg in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Foto: Shutterstock

Bij Tuin in de Stad in Groningen worden zaterdag 4000 perenbomen weggegeven.

Komend plantseizoen moeten er minimaal een miljoen bomen worden geplant in Nederland. Dat is  het doel van ‘Meer Bomen Nu’ omdat bomen een wapen zijn in de strijd tegen global warming en droogte.

 De afgelopen periode kreeg de organisatie 150.000 perenbomen aangeboden die door corona niet zijn verkocht en anders op de brandstapel zouden eindigen.

Bomen direct planten en veel water geven

Die bomen worden komende zaterdag (onder de hoede van Klimaatadaptatie Groningen, De Fossielvrije Weken in samenwerking met Meer Bomen Nu, Urgenda, Lokaal Kilo’s schuiven en Tuin in de Stad) weggegeven en zijn perfect voor de kleine stadstuin. Drie vierkante meter is namelijk al voldoende om de perenboom tot wasdom te laten komen.

De bomen zijn laagstam conference perenbomen. De boom wordt zo’n 3-3,5 meter hoog en kan zichzelf bestuiven. Overigens hoeft de bezitter van de jonge perenboom niet meteen te rekenen op een royale perenoogst. Het duurt soms enkele jaren voor de bomen vruchten dragen.

'Direct planten en veel water geven'

,,Het is de bedoeling dat de bomen direct worden geplant en veel water krijgen. Ze komen uit een koelcel en zijn in winterstand. De perenbomen zullen iets meer geduld van je nodig hebben de komende jaren omdat we ze niet planten in het najaar zoals het hoort, maar dat is beter dan dat ze worden verbrand’’, zegt Wilbert van der Kamp van Lokaal Kilo’s Schuiven, gangmaker van het project.

Belangstellenden kunnen meer dan één boom krijgen. Willen mensen heel veel bomen ontvangen, dan moeten ze op de website een formulier invullen. De bomen worden van 13.00 tot 16.00 uur weggeven bij Tuin in de Stad aan de Tarralaan 6 in Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu