Personeel RTV Noord maakt zich 'ernstig zorgen' over ontwikkelingen bij de omroep en schrijft brandbrief: Toenemende angstcultuur op de werkvloer

Een groot deel van het personeel van RTV Noord staat niet achter de nieuwe koers en de organisatie van de regionale omroep.

Het busje van Expeditie Grunn van RTV Noord.

Het busje van Expeditie Grunn van RTV Noord. Foto: Venema Media

Dat blijkt uit een brief die circuleert en gericht is aan de Ondernemingsraad van RTV Noord. Volgens betrokkenen is de brief door meer dan zeventig medewerkers getekend. De medewerkers maken zich ernstig zorgen over de ontwikkelingen binnen ‘onze omroep’. Ze signaleren een toenemende angstcultuur op de werkvloer. Volgens de medewerkers vloeit de angstcultuur onder meer voort uit de recente gebeurtenissen rond het gedwongen vertrek van kritische medewerkers Jeroen Mennema (hoofd techniek) en Willem van Reijendam (redacteur en columnist).

‘De Beweging’ niet realistisch

Volgens de brief is dit alles een gevolg van ‘De Beweging’, waar een groot deel van ‘de collega’s’ niet volledig achter staat. Doel van de directie is dat eind 2021 elke medewerker met ‘hart, hoofd en handen’ aan ‘De Beweging’ verbonden is. Zoals het bedrijf er nu voor staat, lijkt die doelstelling niet realistisch, aldus de bezorgde medewerkers. Het lijkt hen goed dat alle collega’s, directie, eindredactie en andere leidinggevenden hierover met elkaar in gesprek gaan.

‘Holle retoriek’

Een aanzienlijk deel van het personeel zegt dat het management ‘met holle retoriek’ veel aandacht heeft voor de organisatie en te weinig voor de journalistieke koers. Anderen zien in de plannen van de leiding mogelijkheden om vaker verhalen te vertellen die dicht bij de mensen staan. Weer anderen halen hun schouders op, zolang ze nog ‘hun ding’ kunnen doen.

Na de sluimerende onvrede lijkt het gedwongen vertrek van Van Reijendam de druppel die de emmer deed overlopen. Het leidde tot veel verontwaardiging binnen en buiten de regionale omroep. De columnist schreef een kritische column, waarin hij managers in het algemeen een overgewaarderde beroepsgroep noemt. ‘Ze ontwerpen en draaien aan fopknoppen. Ze vormen een schimmel die zich afzet op elke stukje gezonde samenleving’, schreef hij.

‘Managers geschoffeerd’

Hoewel Van Reijendam in zijn column met geen woord rept over RTV Noord, vindt hij ‘De Beweging’ een lege huls. Teveel bla bla. Medewerkers noemen de externe deskundige die hiervoor is ingeschakeld gekscherend Greet Hofmans. Vrij naar de gebedsgenezeres die in de jaren vijftig doordrong tot het Koninklijk Huis. De regionale omroep zette Van Reijendam aan de kant omdat hij met zijn column de externe deskundige en de managers van RTV Noord zou hebben geschoffeerd. Hoofdredacteur Mischa van den Berg was niet voor commentaar bereikbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu