Personeel van TSN weet nog niets over bankroet

Onlangs hielden TSN-werknemers in Groningen nog een demonstratie FOTO DVHN

TSN Thuiszorg gaat deze week waarschijnlijk failliet, waardoor duizenden thuishulpen nu dan echt op straat komen te staan.

Allerlei media brachten dit weekeinde het bericht van de NOS, die het van anonieme bronnen in de Overijsselse rechtbank had. Algemeen directeur Zion Jongstra ontkent dat hij de bron is van het nieuws. ,,Ik weet nog geen definitieve datum’’, laat hij weten aan Dagblad van het Noorden . ,,Het is aan de bewindvoerders en de rechtbank.’’

'Supertriest'
Het faillissement van TSN hangt al weken in de lucht. Eind november werd surseance van betaling voor de thuishulp-BV van TSN verleend. Eind februari bleek dat de overname van personeel en werk door Buurtzorg slechts voor een klein deel is gelukt.

,,Dit is supertriest voor de vele klanten die hun vertrouwde gezicht kwijt raken’’, reageert Anna Wekema, een van de medewerkers van TSN die nu op straat komen te staan. Wekema geeft leiding aan een team thuishulpen in de gemeente Noordenveld. Die gemeente heeft geen deal gesloten met Buurtzorg over de overname van de koppeltjes van cliënten en thuishulpen. Andere thuiszorgbedrijven gaan het werk doen en het personeel kan daar eventueel solliciteren.

Pijnlijk
,,Veel medewerkers moeten voor een lager loon met tijdelijke contracten en minder uren aan de slag’’, weet Wekema. ,,Mijn grote zorg is dat er per 28 maart klanten zonder goede zorg komen.’’

Voor haar zelf is het uiterst pijnlijk. ,,Ik werk vanaf mijn 18de, waarvan 30 jaar in de thuiszorg. Ik heb nog ruim zeven jaar te overbruggen tot mijn pensioen. Ik werk graag en ga actief op zoek naar een baan.’’

Personeel
In veel gemeenten in Drenthe en Groningen zal het faillissement betekenen dat thuishulpen die voor TSN werken ontslag krijgen en nog zes weken door het UWV worden doorbetaald. Met name in Emmen en Stadskanaal zijn heldere afspraken gemaakt dat TSN-personeel en hun vaste cliënten overgaan naar respectievelijk AtHomeFirst en Buurtzorg. In de meeste andere gemeenten wordt het werk bij cliënten thuis overgenomen door andere thuiszorgbedrijven. De TSN-thuishulpen moeten dan solliciteren bij die andere thuiszorgbedrijven.

In de stad Groningen en het Westerkwartier is de situatie weer anders. Daar doet een andere BV van TSN het huishoudelijke werk en die BV gaat niet failliet. Wel moet personeel van de faillerende BV solliciteren op een baan bij de andere BV. Vakbond FNV wil dat de Groningse gemeenten het personeel meer garanties geven en dreigen daarom komende week met acties of zelfs stakingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu