Els Slurink en Andrea Luten: bij deze spraakmakende moordonderzoeken in Groningen en Drenthe was Peter R. de Vries nauw betrokken

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries was nauw betrokken bij onderzoeken naar een aantal spraakmakende moordzaken in Groningen en Drenthe.

Foto:

Foto: ANP

Hij heeft zich uitvoerig beziggehouden met het onderzoek naar de moord op studente Anne de Ruijter de Wildt die op 30 april 1997 nabij het Noorderstation in Groningen om het leven werd gebracht.

Kort voordat de verdachte Henk S. (die ook de dader bleek) werd aangehouden maakte De Vries een reconstructie van de zaak die in zijn misdaadprogramma werd uitgezonden. De uitzending bracht het onderzoek in een stroomversnelling.

Na de aanhouding riep De Vries politie en justitie op minder terughoudend te zijn met het verstrekken van informatie aan de pers. ,,De pers kan politie en justitie helpen ernstige delicten op te lossen”, aldus De Vries.

Eigen undercover

Later stortte hij zich ook op de zaak van Gonda Drent , de vrouw die in december 1996 door haar partner Reinier om het leven werd gebracht in Hoogezand. Reinier S. ontkende, maar volgens De Vries was hij wel degelijk de dader. De Vries zette in de zaak een eigen ‘undercover’ in die het vertrouwen van Reinier S. won en hem probeerde uit de tent te lokken. Dat leverde bijzondere televisie op. De Vries herhaalde deze methode later bij zijn spraakmakende uitzendingen over Joran van der Sloot. Reinier S. werd in 2009 veroordeeld tot 15 jaar celstraf.

Beloning van 2500 euro

De onopgeloste moord op Els Slurink (maart 1997) in Groningen had eveneens de aandacht van de misdaadverslaggever. Ook hier maakte hij een uitvoerige reconstructie die in zijn misdaadprogramma werd getoond. Hij werkte hierbij nauw samen met de politie. In het onderzoek speelde een gestolen fiets (toen nog) een cruciale rol. De Vries loofde een beloning van 2500 euro uit voor diegene die hem op het spoor van de fiets kon brengen. Recent is in deze zaak een verdachte aangehouden.

Andrea Luten

In Drenthe had de zaak van de 15-jaar geworden Andrea Luten (vermoord in mei 1993) de bijzondere aandacht van Peter R. de Vries. Moeder Lammi Luten schreef er een boek over, De Belofte. De Vries schreef het voorwoord. Hij had een bijzondere band met de familie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
moord en doodslag
menu