Peter Rehwinkel ziet af van wachtgeld

Peter Rehwinkel

Peter Rehwinkel krijgt vanaf 1 september geen wachtgeld meer. De regeling wordt stopgezet.

Peter Rehwinkel krijgt vanaf 1 september geen wachtgeld meer. De regeling wordt stopgezet.

Het stilzetten van de wachtgeldregeling gebeurt op verzoek van de oud-burgemeester zelf. Rehwinkel heeft, net als andere oud-bestuurders, recht op wachtgeld. In zijn specifieke geval ging het om 36 maanden. Omdat Rehwinkel op 1 november 2013 vertrok, had hij tot 1 november 2016 recht op wachtgeld.

De oud-burgemeester gaat werken voor het internationaal opererende Hill+Knowlton Strategies. Dit bedrijf heeft hem ingehuurd als associate-director.

Ophef

Rehwinkel volgde in 2009 Jacques Wallage op als burgemeester van Groningen. Nadat hij in het voorjaar van 2013 bekend had gemaakt dat hij geen tweede ambtstermijn van zes jaar in Groningen ambieerde, besloot hij enkele maanden later Groningen helemaal te verlaten. Daarbij had hij net als andere oud-bestuurders recht op wachtgeld.

Toch ontstond er ophef over het feit dat Rehwinkel gebruik zou maken van de wachtgeldregeling. Bij zijn vertrek maakte de burgemeester bekend dat hij in Barcelona aan de slag zou gaan voor UCLG, een internationaal samenwerkingsverband van lokale overheden, dat zich bezighoudt met de gevolgen van rampen en crises. Gedacht werd dat het een betaalde functie was, dat bleek later niet zo te zijn. Rehwinkel zelf zei later dat hijzelf ook niet in de gaten had gehad dat het om een niet-betaalde functie ging.

Ziteindelijk ging Rehwinkel helemaal niet aan de slag in Barcelona. Bij zijn afscheid in Groningen sprak hij de verwachting uit dat hij ongeveer een half jaar gebruik zou maken van de wachtgeldregeling. Van die zes maanden stortte hij, zoals hij gezegd had, drie maanden het wachtgeld terug op de rekening van de gemeente.

Hill+Knowlton

De oud-burgemeester richtte een adviespraktijk op, International Disaster and Crisis Management. Vorige maand voegde hij Hill+Knowlton toe aan zijn lijst van opdrachtgevers. Hill+Knowlton heeft vestigingen in 45 landen en helpt klanten met communicatievraagstukken.

Enkele jaren geleden was het bedrijf in Nederland nauw betrokken bij de Koningsspelen. Op de website meldt het bedrijf dat het in zes weken tijd zevenduizend scholen in Nederland moest informeren en overtuigen van deelname aan die spelen. Dit voorjaar werden de Koningsspelen voor de derde keer gehouden.

Na zijn vertrek per 1 november 2013 had Rehwinkel recht op wachtgeld tot 1 november 2016. Ruim een jaar eerder wordt de regeling stopgezet.

Nieuws

Meest gelezen

menu