Petitie tegen de uitzetting van Nunë (9) en Davit (7) uit Groningen levert al 19.000 handtekeningen op. De kinderen moeten naar Armenië, een land dat ze niet kennen

De IND wil Nunë (9) en Davit (7) uitzetten naar Armenië, een land waar ze nog nooit zijn geweest.

Hoeveel ellende kun je als kind verwerken? Dat is de vraag na de zoveelste tegenslag voor Nunë (9) en Davit (7) uit Groningen.

Vlak voor Kerst kregen de kinderen te horen dat ze hun geboorteland Nederland uit moeten. En twee weken geleden overleed plotseling hun Nederlandse opa Siep op 70-jarige leeftijd.

Siep ontfermde zich samen met zijn vrouw Martha over de kinderen. Via de kerk leerden ze elkaar kennen en sindsdien groeiden ze steeds verder naar elkaar toe.

Strijd voor een verblijfsvergunning

Jarenlang streed Siep voor een permanente verblijfsvergunning voor de kids. De IND wil hen samen met hun ouders uitzetten naar Armenië. De ouders van Nunë en Davit komen uit dat land, maar zelf zijn de kinderen er nog nooit geweest. Ze spreken de taal niet en kennen er niemand.

,,Dat besluit sloeg in als een bom bij mijn vader en gaf hem de afgelopen maanden veel stress”, vertelt Edwin Westra, de jongste zoon van Siep.

Siep haalde alles uit de kast om de kinderen in Nederland te houden. Hij mobiliseerde de media, zette een campagne op en vroeg advocaten om hulp. Zijn vrouw en kinderen zetten die strijd nu voort.

Petitie moet 40.000 handtekeningen opleveren

Ze hebben beroep aangetekend tegen de beslissing van de IND en wachten nu op een zittingsdatum. Ook zijn ze een petitie begonnen die 40.000 handtekeningen moet opleveren. ,,Die hebben we nodig om onze zaak  op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen’’, zegt Edwin.

De oproep aan de politiek is simpel: Nederland moet Nunë en Davit een permanente verblijfsvergunning geven. De eerste 19.000 handtekeningen zijn inmiddels binnen.

Wil jij de petitie tekenen? Dat kan hier.

In dit filmpje vertellen Nunë, Davit en hun klasgenootjes hoe ze denken over de dreigende uitzetting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu