In één dag bijna 20.000 handtekeningen voor behoud van centrum voor kinderhartchirurgie bij UMCG in Groningen

Het UMCG Beatrix Kinderziekenhuis. Gezien vanaf Petrus Campersingel Foto: Corné Sparidaens

Patiënten en personeel van de kinderhartchirurgie van het UMC Groningen zijn diverse acties begonnen tegen het plan van minister Hugo de Jonge het centrum te sluiten.

Een petitie haalde binnen 24 uur bijna 20.000 handtekeningen. De petitie is opgezet door een moeder van een patiënt die lang in het Beatrix Kinderziekenhuis heeft gelegen. De moeder zegt dat ze zo schrok van het besluit, dat ze dagen slecht sliep.

Zorg volgens minister te versnipperd

Maandagavond maakte de minister zijn besluit bekend om van de huidige vier centra voor aangeboren hartafwijkingen er twee te sluiten en al deze kinder-hartchirurgie te concentreren in Utrecht en Rotterdam. dit omdat de zorg volgens de minister anders te versnipperd is.

In het UMCG maar ook bij de centra in Leiden en Amsterdam die nauw samenwerken is met verbijstering gereageerd op het besluit. In het UMCG zijn minstens vierduizend patiënten onder behandeling, onder wie ook veel volwassenen. Vaak gaat het om patiënten die vlak na hun geboorte geopereerd worden maar vervolgens tientallen jaren opnieuw behandeld of geopereerd moeten worden.

Klap voor de hele kindzorg

Daar komt voor het UMCG bij dat zo’n vijf jaar geleden ook al de zorg voor kinderkanker grotendeels is weggehaald. sluiting zou daarom een klap zijn voor de hele kindzorg in Noord-Nederland.

Behalve een petitie zijn er verschillende actie op sociale media begonnen. Berichten met protesten op Facebook hebben meer dan 20 duizend likes gekregen. Het UMCG en hoofd van de kinderafdeling Eduard Verhagen bereiden ook een officiële bezwaarprocedure voor en willen in gesprek met de minister.

Nieuws

menu