Vrijwilligers houden opruimactie rond UMCG in Groningen en rapen 5000 peuken in twee uur tijd. 'We schrokken ons dood. Het is een rookvrije zone'

Ze bevatten rattengif, lood, ammoniak, nicotine en plastic. Peuken van filtersigaretten. Ze verteren nooit en liggen bij bosjes op straat. Gisteren begon in Groningen de actie ‘Peuk in the pocket’.

Peuken rapen op het Hanzeplein. Maar liefst 5000 blijken er te liggen.

Peuken rapen op het Hanzeplein. Maar liefst 5000 blijken er te liggen. Foto: Duncan Wijting

Met z’n twaalven zijn ze. In drie groepjes zorgen ze er deze middag voor dat de omgeving van het UMCG peukenvrij wordt. De Petrus Campersingel, de Oostersingel en de Vrydemalaan – na twee uurtjes zal er geen peuk van een filtersigaret meer te vinden zijn.

Althans, zo is het voornemen.

Ze verzamelen zich bij de hoofdingang van het ziekenhuis, op het Hanzeplein. Ze komen dat plein niet af. ,,In twee uur tijd hebben we daar 5000 peuken geraapt. We schrokken ons dood. Het is een rookvrije zone’’, zegt Gert Bron (65) van de gemeente Groningen.

Hij spreekt over de actie Peuk in the pocket, van Groningen Schoon Dankzij Mij waarvan hij sinds 2008 projectleider is. Hij initieert tal van acties in de stad om zwerfvuil op te ruimen, zoals Lentekriebels in april. Die actie brengt al jaren duizenden Stadjers op de been die hun buurt ontdoen van rommel.

In twee uur tijd 5000 peuken geraapt

Bron werkt ook samen met kunstenaar Maria Koijck die middels community art hetzelfde doel als Groningen Schoon nastreeft: bewustwording creëren. Waarom steeds flesjes water kopen, terwijl één flesje duizendmaal meekan? Ook de geraapte filterpeuken verwerkt Koijck tot een kunstwerk.

Gisteren was de aftrap van Peuk in the pocket en Bron wist zich gesteund door zijn vier milieustewards – van wie er nog eentje rookt – en door zeven ‘stille krachten’. Dat zijn Stadjers die hun straat, hun buurt of ‘hun’ schoolplein belangeloos opruimen. Afgelopen september verwelkomde Bron de duizendste Stille Kracht, inmiddels staat de teller op ruim 1200 (!).

Filterpeuken vallen officieel niet onder zwerfafval, legt Bron uit. Vandaar dat ze ongelimiteerd op straten en stoepen, op het strand, in de berm en in putjes liggen.

‘Weet je wat erin zit? Plastic, lood, ammoniak, nicotine, rattengif’

Volgens hem belanden er in Nederland elk jaar 6 miljard filterpeuken buiten asbak en vuilniszak. ,,Mensen weten niet dat die peuken nooit verteren. Weet je wat erin zit? Plastic, lood, ammoniak, nicotine, rattengif’’, somt hij op. ,,Het duurt twaalf jaar voor ze uit elkaar vallen en dan gaan die chemicaliën en plastics de grond in. Planten nemen het op, net als vissen en uiteindelijk wij als mensen ook.’’

Peuk in the pocket loopt nog tweeënhalve week: vandaag in Haren, morgen rond de scholen bij de Euroborg. Is het een druppel op de gloeiende plaat? ,,Nee’’, zegt Bron die hoopt dat rokers overstappen op een zakasbakje of hun peuken in de vuilnisbak gooien. ,,Misschien gaat het net als met zwerfafval. Volgens onze Stille Krachten treffen ze dat steeds iets minder aan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu