Piepklein beetje vuurwerk tussen lokale partijen (maar verder verliep het lijsttrekkersdebat Eemsdelta vooral heel rustig)

Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 samen verder als de gemeente Eemsdelta. Inwoners mogen daarom op 18 november naar de stembus. Op dertig plekken in het gebied zijn enorme verkiezingsborden geplaatst, al staan ze soms ietwat verscholen. Foto's: Corné Sparidaens.

Her en der een vonkje maar over het algemeen weinig vuurwerk: de tien lijsttrekkers die op een zetel azen in de nieuwe gemeenteraad Eemsdelta waren het voornamelijk met elkaar eens.

Tal van onderwerpen passeerden de revue, waaronder softdrugs, energietransitie, huizen bouwen in dorpen, meer blauw op straat en werkgelegenheid.

Bij veel stellingen waren de lijsttrekkers het vooral met elkaar eens, al wilden ze vaak ‘nog net een stapje verder’ dan de door de tegenpartij geponeerde stelling. Ja, softdrugs moet gereguleerd worden en voorlichting onder jongeren is belangrijk. Ja, het is van belang om woningen bij te bouwen in dorpen. Ja, werkgelegenheid is een speerpunt. En ook: koppel onderwijs in het gebied aan bedrijven.

Een klein beetje discussie

Het idee van Jan Ottens (Seniorenpartij Eemsdelta) om een aparte wethouder aan te stellen die zich inzet voor senioren kreeg weinig bijval. „Ik hoop dat het hele college opkomt voor senioren”, zei Bé Schollema (PvdA Eemsdelta). „Het hele ambtelijke apparaat moet denken: wat hebben ouderen nodig”, voegde Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) toe.

Het onderwerp basisinkomen, dat door Anneke Knip (GroenLinks) werd ingebracht, leverde een beetje discussie op. Edward Mulder (VVD) voelt niets voor het invoeren van het basisinkomen. Prikkels om aan het werk te gaan zijn volgens hem nodig. Volgens Knip komen mensen juist tot betere plannen als ze daarvoor de financiële middelen hebben.

Opvallende momenten

Vuurwerk was er wel even toen Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) en Edward Stulp (Gemeentebelangen Eemsdelta) met elkaar in discussie gingen. De stelling ging over het verduurzamen van woningen, maar de discussie ging al gauw over windmolens en zonneparken en wie er schuldig aan is dat ze in het gebied staan. De twee lieten elkaar amper uitpraten. Usmany stelde dat Stulp feiten verdraait. Volgens Stulp was daar geen sprake van.

Frank van Niejenhuis (D66) vroeg Meindert Joostens (CU) tussendoor om een reactie op de uitspraken van minister Arie Slob over homoseksualiteit op reformatorische scholen. Joostens: „Ik pleit voor naastenliefde en respectvol omgaan met iedereen. Ook voor deze doelgroep.”

Veel bekende gezichten

Onder de tien lijsttrekkers veel bekende gezichten: Usmany is wethouder in Appingedam, Schollema en Pier Prins (CDA) zijn wethouder in Loppersum en Joostens (CU) is wethouder in Delfzijl. Ottens, Knip, Mulder en Stulp zijn al raadslid. Frank van Niejenhuis (D66) en Mark Perenboom (Jongerenpartij Eemsdelta) zijn wel nieuw. Vrouwelijke lijsttrekkers zijn in de minderheid (twee van de tien).

De Commerciële Club Ventus organiseerde het lijsttrekkersdebat in samenwerking met Omroep Eemsdelta. Loppersum, Appingedam en Delfzijl fuseren op 1 januari 2021 en gaan daarna samen verder als de gemeente Eemsdelta. Aan de verkiezingen doen tien partijen mee. De inwoners van de drie gemeenten mogen op 18 november naar de stembus.

Nieuws

Meest gelezen

menu