Piet van Dijken loopt een onwennige Herestraat Anderhalf: 'Ik sta bekend als iemand die altijd heel dichtbij is'

Piet van Dijken (70) is de ongekroonde koning van de Herestraat. Maar de belangrijkste winkelstraat van Groningen dreigt op drukke zaterdagen een knelpunt in de anderhalvemetersamenleving te worden. ,,Ik maak me grote zorgen."

Even kort elkaar aanraken. Een tikje op de arm. Het was een van zijn handelsmerken in de 600 straatinterviews die Van Dijken - wereldberoemd in Stad en Ommeland - opnam voor Herestraat Helemaal.

Maar in coronatijden is alles anders. ,,Dit is voor mij ongelofelijk. Ik sta bekend als iemand die altijd heel dichtbij is. Dan krijg je veel meer uit een interview, maar dat kan nu dus niet. Nu zou je met een stok op pad moeten, maar dat is ook weer zo wat. Word jij daar eigenlijk vrolijk van?"

'We moeten aan de goede kant blijven staan'

Hij mijdt geen plaatsen. Bang voor een eventuele besmetting is Van Dijken ook niet. ,,Maar hoe je het ook wendt of keert: ik zit natuurlijk wel in de risicogroep, hè? Ik word 71 op 8 mei. Maar bang? Nee. Ik verwonder me wel veel. Over hoe ongelofelijk druk het zaterdag in de Herestraat leek, bijvoorbeeld. Zelf was ik niet in Stad, maar ik heb wel verontrustende foto's gezien. Of er nu veel of weinig corona in het Noorden is: we moeten aan de goede kant blijven staan."

Van Dijken vervolgt: ,,Ik ben het prototype van de man die buiten de deur leeft. Ik woon in hartje Stad. Koffie, lunchen, een broodje, een harinkje: alles doe ik buiten de deur. Dus voor mij is het een ramp. Ik ben ook schijtziek van. Maar ik houd me wel aan de regels."

Een volle of een uitgestorven Herestraat?

Zelf sloot hij zijn Herestraat Helemaal altijd af met een keuzevraag. Dus wat ziet Van Dijken het liefst? Een volle of een uitgestorven Herestraat? ,,Een bomvolle Herestraat, natuurlijk. Maar dan wel zonder corona. Het is en blijft de mooiste straat van van Nederland. En dat zeg ik zonder, maar dan ook echt zonder chauvinisme."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu