Pieter Busman (25) uit Veendam maakte de documentaireserie 'Levensliedjes' over jongeren met mentale problemen: 'mensen mogen vaker aan elkaar vragen hoe het nou echt gaat'

Pieter Busman (links) en presentator Rens Polman (rechts). Foto: de teaser voor de nieuwe trailer.

Pieter Busman (25) uit Veendam heeft samen met presentator Rens Polman (bekend van Drugslab en Keuringsdienst van Waarden) de documentaireserie ‘Levensliedjes’ gemaakt. In de serie maken jongeren met mentale problemen samen met een Nederlandse artiest een eigen nummer.

Het liedje helpt de jongeren vervolgens om het gesprek aan te gaan over hun mentale gezondheid. De eerste aflevering staat vandaag online. We spraken Pieter terwijl hij samen met Rens, Maud (de kandidaat uit de eerste aflevering) en haar familie de eerste aflevering terugkeek.

Ha Pieter, hoe was het om de eerste aflevering terug te kijken?

„Het was prachtig. Samen met Rens heb ik de aflevering tijdens de montage natuurlijk al honderdduizend keer teruggekeken, maar het is een heel andere beleving om het samen met de kandidaten te doen. De eerste aflevering gaat over Maud en haar paniek- en angststoornis en het raakt je wel om de video met haar en haar familie terug te kijken. Je gaat helemaal op in het moment. Dat had ik niet willen missen.”

Maud, hoe vond jij het om jezelf zo terug te zien?

„Het was erg emotioneel, maar ook fijn. Ja, dat kan samengaan! In de video vertel ik mijn verhaal, maar mijn gezin hoort daar ook bij. Het is geruststellend om te zien dat zij niet geraakt worden door de pijn uit mijn verhaal, maar juist zien hoe ver ik ben gekomen en wat ik doe. In de aflevering zitten zoveel mooie boodschappen en geruststellingen dat ik het misschien tijdens een nieuwe paniekaanval terug ga kijken.”

Hoe ben je op het idee van de serie gekomen?

„We zijn gevraagd om het te maken, maar ik was altijd wel bezig met mijn mentale gezondheid. Ik praat er over met mijn vrienden, maar niet veel mensen doen dat in mijn omgeving. Ik heb altijd al een beetje laten doorschemeren dat ik het onderwerp interessant vind.”

„Samen met de productiemaatschappij achter de serie hebben we besloten om een intiem programma te maken. De afleveringen hebben de vorm van een documentaire, maar is door drie mensen gemaakt. Zo is het klein en intiem gebleven en hou je de echtheid. Het is een heel bijzonder project geworden.”

Wat hoop je te bereiken met de afleveringen?

„Wat Rens en ik beiden hopen te bereiken is dat mensen hun problemen op tafel durven leggen. Het komt nog vaak voor dat mensen denken de enige met zulke problemen te zijn. Dat is gewoon niet zo, maar je leest bijvoorbeeld een depressie niet aan iemand af. Daardoor vraag je er ook niet naar.”

„Ik hoop dat vooral de jongeren na het zien van de serie aan elkaar gaan vragen of het wel goed met ze gaat. We beginnen elke aflevering met de vraag ‘hoe gaat het nou echt met je?’ en dat is een vraag die vaker gesteld mag worden.”

In de eerste aflevering vertelt Maud over haar paniek- en angststoornis:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu