Geschrokken burgemeester Sikkema: Tien keer meer koolmonoxide dan is toegestaan bij zwembad in Winschoten

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema. Foto: Gemeente Oldambt

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema is geschrokken van de uitkomst van het onderzoek naar de biomassa-installatie bij het zwembad De Watertoren in Winschoten, die teveel schadelijke stoffen heeft uitgestoten.

Koolmonoxide, fijnstof, benzeen en aldehyden werden teveel uitgestoten, blijkt volgens de gemeente Oldambt uit onderzoek.

Koolmonoxide zelfs tien keer meer dan is toegestaan, zo vertelde een geschrokken burgemeester Cora-Yfke Sikkema dinsdag tijdens de bekendmaking van de onderzoeksresultaten.

Geur-, rook- en roetoverlast

De biomassa-installatie werd acht maanden geleden in gebruik genomen en verwarmde het zwembad. Al snel klaagden omwonenden, Otto Schröder voorop, over geur-, rook- en roetoverlast. Een eerste onderzoek wees uit dat de installatie aan de normen voldeed.

De klachten bleven. ,,Daarop hebben we een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren’’, zei de burgemeester. ,,De resultaten daarvan zijn nu bekend.’’ En die laten dus wel een te hoge uitstoot zijn.

Onacceptabel

Sikkema en ook wethouder Bard Boon vinden dat onacceptabel. ,,We stellen de eigenaar van de installatie in gebreke’’, zo zei Boon. ,,Er wordt een claim neergelegd. Ook gaan we praten met de eigenaar over maatregelen die de installatie deugdelijk maken.’’

De installatie werd lopende het onderzoek al uitgeschakeld. ,,Dat blijft eerst zo’’, zei Boon. ,,Ook de biomassa-installatie bij het zwembad in Finsterwolde blijft uit, daar staat ook een. Met de gemeenteraad gaan we praten over de vraag hoe verder om te gaan met biomassa.’’

Gezondheidsrisico’s

De gemeente heeft de GGD bij de zaak betrokken vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s waar omwonenden aan blootgesteld zijn geweest. Frans Greven van de GGD kon gisteren nog niets over die risico’s zeggen maar heeft de gemeente aangeraden daar onderzoek naar te doen.

Otto Schröder is blij dat er duidelijkheid is. ,,Maar ik heb wel acht maanden de troep uit de pijp van de installatie over me heen gehad. Ik dien een claim bij de bouwer en eigenaar in voor letselschade.’’

Die bouwer en eigenaar is het bedrijf Boonstoppel-Engineering. Mede-eigenaar Bas van Breugel is verbijsterd over de onderzoeksresultaten. ,,We hebben de installatie gebouwd volgens landelijke normen en een eerste onderzoek toonde dat alles in orde was. En nu deze cijfers. We gaan uitzoeken hoe dat kan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu