Beyoncé in plaats van paarden? Drafsport steigert: 'Laat dit niet verdwijnen'

‘Laat de drafsport niet uit Groningen verdwijnen!’ Pikeurs uit heel Noord Nederland voerden donderdagmiddag actie op de Grote Markt voor het behoud van ‘hun’ drafbaan.

In vol koers-ornaat deelden de drafsporters flyers uit met een oproep om de petitie te ondertekenen tegen de plannen van de gemeente Groningen om te stoppen met de paardenkoersen in het Stadspark en de baan om te bouwen tot een van Nederlands grootste openluchtlocaties voor popconcerten.

Drafbaan dicht? ,,Onbestaanbaar!’’

,,Onbestaanbaar’’, zegt organisator en renpaardeneigenaar Willem van der Bij uit Kollumerzwaag. ,,Mijn paarden koersen al twintig jaar op Groningen. Dit kan en mag niet verloren gaan.’’

Zo’n vijfentwintig pikeurs uit Groningen, Drenthe en Friesland trokken donderdag rond de middag in een demonstratieve rijtoer van de drafbaan naar de Grote Markt. Paarden waren om veiligheidsredenen op stal gelaten, maar de stoet met luidtoeterende trailers trok evengoed de aandacht op zijn weg naar de binnenstad.

‘Ramp voor noordelijke trainers als dit wegvalt’

Groningen is van grote betekenis voor de drafsport, zegt pikeur Sytske de Vries uit Ureterp, bestuurslid van de Koninklijke Harddraverij en Ren Vereniging Groningen, organisator van de koersen in het Stadspark. ,,Zo’n vijftien noordelijke trainers koersen en trainen hier. Het is een ramp als dat wegvalt.’’

Vooral voor talentvolle jonge paarden en paarden die (nog) niet het niveau hebben om mee te komen met de ‘kanonnen’ die koersen op de baan in Wolvega, is Groningen van groot belang. Ook jonge pikeurs leren in het Stadspark de kneepjes van het vak, ook in de ponykoersen voor 8 tot 15 jarigen.

‘Groningen zorgt voor nieuwe aanwas in drafsport’

,,Zoiets móet je in je regio hebben’’, zegt De Vries, zelf nationaal drafkampioen in de Monté-discipline. ,,Als dat ophoudt, stokt de nieuwe aanwas en heeft de sport geen toekomst in het Noorden.’’

Ruim 4250 mensen hebben de petitie van de KHRV inmiddels ondertekend. De Groningse koersorganisator voert nog actie tot de raadsvergadering van 9 september. Dan hakt de Groningse politiek de knoop door over de plannen met de drafbaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu