Pizzabakker spekt tegen zijn zin de staatskas met 'spaargeld'

Vrouwe Justitia in de rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

De rechtbank heeft de 32-jarige H. M. uit Groningen veroordeeld tot een jaar celstraf (waarvan vier maanden voorwaardelijk) wegens witwassen.

De man werd aangehouden in zijn auto (omdat hij slingerde). Bij de controle roken agenten de geur van hennep. Nader onderzoek bracht iets anders aan het licht. Op de achterbank lag een geldbedrag van 266.000 euro. In contanten.

M. heeft geen geloofwaardige verklaring kunnen geven voor de herkomst van het geld. De man is eigenaar van een ‘afhaalpizza’ en zegt dat het geld spaargeld is. Uit een financieel onderzoek kwam echter naar voren dat de man gezien de omzet van zijn bedrijf nooit zo’n fors bedrag kan hebben gespaard. De rechters: ,,Dat het om spaargeld gaat er bij ons niet in.’‘

Briefjes van 500

Wat ook argwaan wekte: een deel van de aangetroffen biljetten bestond uit ‘briefjes’ van 500 euro. Dat is voor de politie een indicatie dat het om misdaadgeld gaat. Biljetten van 500 worden in het normale betalingsverkeer niet gebruikt. Tijdens de rechtszaak werd door het Openbaar Ministerie gesuggereerd dat M. betrokken is bij drugshandel.

Staatskas

De straf valt lager uit dan de eis ( zeventien maanden celstraf). Hoewel niet als straf bedoeld, zal M. het misschien wel zo ervaren: het bedrag dat op de achterbank lag, krijgt hij niet terug. Het gaat naar de staatskas.

Bij zijn aanhouding troffen agenten ook een busje pepperspray en een stroomstootwapen aan. De rechtbank sprak hem vrij van wapenbezit omdat de politie de wapens niet op de juiste wijze heeft geverbaliseerd.

Nieuws

menu