Plaatsvervangende schaamte over kavelpolitiek Slochteren

FOTO ARCHIEF DVHN

Politici in Slochteren voelen plaatsvervangende schaamte over de manier waarop de gemeente met kavels en de belangen van burgers heeft gegoocheld.

Volgens de VVD in Slochteren is de ‘betrouwbaarheid van de lokale overheid’ in het geding. B en W van Slochteren bedrijven gelegenheidspolitiek, zeggen anderen. ,,Dit valt in de categorie: eens maar nooit weer’’ (ChristenUnie).

Wat is er aan de hand?

Zo rond 2013 brengt Slochteren tien bouwkavels op de markt aan de Veenlaan. In een beeldkwaliteitsplan is vastgelegd wat er wel en niet mag. Wonen mag wel, bedrijvigheid niet. Na verloop van tijd meldt zich een koper die op kavel drie een aardbevingsbestendige schuurwoning wil bouwen. Vervolgens meldt zich een ondernemer uit Slochteren die, in tegenspraak met het kwaliteitsplan, op kavel een en twee wonen en werken wil combineren. Dit tot verdriet van de eerste koper en zijn aanstaande buurman. De ondernemer had zijn bedrijf en woning aan de Korenmolendreef in Slochteren willen bouwen, maar werd door de gemeente met zachte hand en gezochte motieven naar de Veenlaan gedirigeerd. Gelegenheidspolitiek, oordeelt de raad.

Inmiddels zijn de ondernemer en zijn toekomstige buren aan de Veenlaan er met elkaar uit, wat blijft is het oordeel van de gemeenteraad over de gang van zaken op het gemeentehuis en de bestuurlijke capriolen van het college van B en W.

Niet goed gegaan

Fré Bos (CDA) vatte het samen: ,,Falend beleid, miscommunicatie en het achterhouden van informatie.’’

Wethouder Nico Stok (Gemeentebelangen Slochteren) erkende de impact van de kwestie op het vertrouwen van de gemeenteraad in het college. Hij had nogal wat woorden nodig om te zeggen dat het niet goed was gegaan. Stoks neerbuigende toon bij het beantwoorden van de vragen, ‘een waslijst’, dan wel ‘een bende vragen’, schoot Niels Joostens (ChristenUnie) in het verkeerde keelgat. Stok verontschuldigde zich voor zijn woordgebruik.

De raad velt 7 juli een oordeel.

Nieuws

Meest gelezen

menu