McDonald's wil een vestiging bij de Duitse grens, maar stuit op verzet. Nieuwe actiegroep doet mee aan gemeenteraadsverkiezingen in het Duitse koopdorp Bunde, geliefd bij Groningers en Drenten

Het plan voor een McDonald’s-vestiging en tankstation verdeelt de geesten in het bij Bad Nieuweschans gelegen grensdorp Bunde.

De plannen van McDonald's spelen een grote rol in de verkiezingscampagne.

De plannen van McDonald's spelen een grote rol in de verkiezingscampagne. Foto: Huisman Media

En wel zozeer dat tegenstanders een actiegroep hebben opgericht die zelfs deelneemt aan de komende gemeenteraadsverkiezingen op 12 september.

Afslag naar A31

De McDonald’s-vestiging en het tankstation moeten verrijzen aan de rand van het bij veel Groningers en Drenten geliefde koopdorp Bunde, nabij de afslag naar de A31. Twee jaar geleden werden de plannen al ingediend bij de gemeente Bunde. De plannen behelzen ook de aanleg van parkeerplekken voor vrachtwagens.

Omwonenden van de beoogde vestigingsplek trokken onmiddellijk aan de bel. Zij vreesden en vrezen een enorme toename van verkeer, lawaai en afval. Ook zitten ze niet te wachten op een tientallen meters hoge zuil waarmee McDonald’s reclame wil maken.

De onvrede uitte zich in de oprichting van de genoemde actiegroep, Bunde macht mobil geheten, die dus zetels in de gemeenteraad wil veroveren.

Verkeer, lawaai, afval

Binnen die gemeenteraad, die uiteindelijk ja of nee tegen het plan moet zeggen, zijn de meningen ook verdeeld. Annemarie Tuitjer is fractievoorzitter van het CDU en die is tegen de nieuwe vestiging. ,,Vanwege de argumenten die de omwonenden ook hebben. Te veel verkeer, te veel lawaai, extra afval.’’

Voorman Uwe Sap van de almachtige SPD wijst op de arbeidsplaatsen, maar zegt lopende onderzoeken af te wachten. ,,Onderzoeken naar het lawaai onder meer. Als we alle feiten op een rij hebben, bepalen we ons standpunt. Dat zal niet meer voor de verkiezingen zijn. De nieuw gekozen gemeenteraad zal het definitieve besluit nemen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu