Plan voor regenboogzebrapad Eemsdelta afgeschoten: 'Gevaarlijk en onduidelijk'

Archieffoto regenboogpad in Niekerk. Foto: Jan Willem van Vliet

De gemeente Eemsdelta krijgt voorlopig nog geen regenboogzebrapad. Een motie voor de aanleg van zo’n pad werd woensdagavond van tafel geveegd omdat de wethouder en andere partijen bang zijn dat het gevaarlijke verkeerssituaties oplevert.

Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA dienden de motie in. Zij vinden het belangrijk dat de gemeente Eemsdelta laat zien dat zij staat voor diversiteit en acceptatie van minderheden. ,,We willen laten zien dat het normaal is dat twee mannen of twee vrouwen van elkaar houden. Iedereen is gelijk, ongeacht ras, kleur of seksualiteit’’, zegt Janny Volmer (PvdA).

De initiatiefnemers willen het regenboogzebrapad aanleggen bij het nieuwe kindcentrum aan de Jachtlaan in Delfzijl. Het moet een echt zebrapad worden, met witte strepen en daaromheen de kleuren van de regenboog. Op die manier werkt het zebrapad ook als een officiële een oversteekplaats. Automobilisten moeten daar voorrang verlenen.

Offer veiligheid niet op voor regenboogpad

Wethouder Hans Ronde (VVD) ziet zo’n zebrapad niet zitten. Hij denkt dat zo’n pad onveilig en onduidelijk is. ,,Naast de witte lijnen is het geen zebrapad meer, terwijl die regenboog nog doorloopt. Dat zorgt voor onduidelijkheid.’’ Hij wil liever geen regenboogzebrapad op de openbare weg, zeker niet op een plek waar gemotoriseerd verkeer rijdt.

Andere partijen volgden zijn argumentatie. Fractievoorzitter Nick Boersma (Lokaal Belang Eemsdelta) riep op om de veiligheid hiervoor niet op te offeren. Fractievoorzitter Ina Schenkel (ChristenUnie) stemde om religieuze redenen tegen. Zij stelt dat de regenboog aan de hemel is gezet voor alle mensen, niet alleen voor lhbti-ers.

Volmer kan zich niet vinden in de argumentatie van de raad. Zij heeft bij de politie en gemeente Assen, waar al zo’n zebrapad ligt, nagevraagd of het onveilig is. ,,Daar is nooit iets gebeurd.’’

Stadskanaal krijgt wél een regenboogpad

Binnen de gemeenteraad van Stadskanaal liepen maandag de gemoederen hoog op om eenzelfde voorstel. Daar gooiden ChristenUnie en het CDA hun kont tegen de krib. Daar werd de motie uiteindelijk wel aangenomen.

Naast Stadskanaal is er in Groningen een regenboogpad aan de Ubbo Emmiussingel. Dat pad kent geen witte strepen en is dus geen officiële oversteekplaats. In Niekerk is afgelopen zomer eentje onthuld. Ook in Emmen is er zo’n oversteek.

De indieners van de motie gaan kijken of een dergelijk pad op een ander plek kan komen. ,,We willen een statement maken. Dat is belangrijk.’’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu