Plan voor veebedrijf in Blijham dreigt te sneuvelen: gemeente wil bestemmingsplan intrekken

Melkvee in een stal in Reeuwijk. Ter illustratie. Foto: ANP

Het bestemmingsplan voor de forse en veelbesproken uitbreiding van het veebedrijf van Wim Verweij in Blijham dreigt te sneuvelen.

Burgemeester en wethouders van Westerwolde willen het plan namelijk intrekken.

Volgens hen heeft Verweij nagelaten door de Raad van State (RvS) gevraagde gegevens in te leveren en moet daarom een streep door het bestemmingsplan. B en W vragen de gemeenteraad daarmee in te stemmen.

Ruime verdubbeling aantal dieren

Verweij wil zijn bedrijf zo uitbreiden dat hij 760 melk- en kalfskoeien mag houden in plaats van de huidige 350 en 490 stuks jongvee (nu 200). Elf jaar geleden stapte hij met zijn plan naar de toenmalige gemeente Bellingwedde.

In 2018 stelde raad van Westerwolde een bestemmingsplan vast dat uitbreiding toeliet, op basis van toen geldende stikstofregels.

Natuurorganisatie IVN Ter Apel maakte bezwaar en stapte naar de RvS. Die stelde dat, alvorens te oordelen over het bestemmingsplan, onderzocht moet worden welke stikstofeffecten de uitbreiding voor het natuurgebied Liefstinghsbroek, elders in Westerwolde, heeft.

Verweij bestrijdt lezing wethouder

,,We hebben dat onderzoek aan de veehouder overgelaten en gevraagd voor 1 juli gegevens in te leveren’’, zegt wethouder Bart Huizing. ,,Aan het RVS-besluit zat een termijn. Maar we kregen geen gegevens en willen daarom het bestemmingsplan nu intrekken.’’

Verweij bestrijdt de lezing van Huizing, zegt wel gegevens ingeleverd te hebben en zeker nog met de gemeente over de kwestie om tafel te willen.
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu