Plannen voor historische haven in Hoogkerk

De historisch haven van Hoogkerk moet straks net zo'n romantische aanblik bieden als Winter Welvaart in Groningen. Foto: Archief DvhN

Langs het Hoendiep in Hoogkerk komt een historische haven. Het is de bedoeling dat er zes ligplaatsen komen voor historische schepen.

Gisteravond was er een inloopbijeenkomst in het dorpshuis van Hoogkerk, waar enkele tientallen mensen op afkwamen. De historische haven komt een stukje ten westen van de Jan Altinkbrug, bij twee bochten in het Hoendiep. De ligplaatsen zijn voor markante schepen met een verhaal, zoals sleepboten, vrachtschepen en zeilschepen.

Maximaal drie maanden

De schepen en hun bewoners presenteren hun verhaal. Bijvoorbeeld het schip ‘Maria’, dat is gebouwd in 1929. Nadat het in de jaren 70 of 80 uit de vaart werd gegaan omdat het te klein werd om een inkomen uit het schip te halen, werd het omgebouwd tot een varend woonschip.

De boten liggen maximaal drie maanden in Hoogkerk. Daarna varen de schepen weer door naar een andere historische haven.

Zomer van 2020

Voordat de schepen er kunnen komen te liggen, moeten er onder andere nog meerpalen en steigers gebouwd worden bij de haven. Het plan zit momenteel in de eerste fase. Naar verwachting kan het college in september een besluit nemen over het plan, waarna de gemeenteraad wordt geïnformeerd. Als dat lukt kunnen de schepen er waarschijnlijk in de zomer van 2020 liggen.

Nieuws

menu