Plannen voor nieuw studiejaar bij de Groningse Hanzehogeschool: zonnerace als grote voorbeeld van hoe het moet

Henk Pijlman. Foto: Hanzehogeschool Groningen

Tijdens de opening van het nieuwe studiejaar heeft collegevoorzitter Henk Pijlman een en ander gezegd over de toekomstplannen van de Hanzehogeschool. Daarin staan waterstof, healthy ageing en de Universiteit van het Noorden centraal.

Het studententeam wat vorig jaar vierde werd op de beroemde zonnerace in Australië is volgens Henk Pijlman een duidelijk voorbeeld van hoe de samenwerking tussen onderwijsinstellingen in het Noorden geweldig kan uitpakken. De collegevoorzitter sprak tijdens de opening van het nieuwe schooljaar over het belang van 'De Universiteit van het Noorden'. Dat is een samenwerking tussen de Hanzehogeschool, Van Hall Larenstein, NHL Stenden Hogeschool en de RUG.

Hydrogen Valley

Pijlman: ,,De kracht van deze verbinding hebben we gezien bij de zonneauto van Top Dutch Solar Racing. Dit project met opvallende resultaten staat model voor de samenwerking binnen de Universiteit van het Noorden. In dat team wordt nauw samengewerkt door mbo-, hbo- en wo-studenten."

Daarnaast stelde Pijlman dat de Hanze een wezenlijke bijdrage wil leveren aan de transformatie van Noord-Nederland tot 'Hydrogen Valley', oftewel een centrum voor ontwikkeling op het gebied van waterstof.

Health Hub Roden

De Health Hub in Roden, waar de onderwijsinstellingen en bedrijven samenwerken op het gebied van medische technologie en gezond ouder worden (Healthy Ageing), kwam in de openingsspeech ook aan bod. ,,Met de uitbraak van het Coronavirus werd een verontrustende ontwikkeling zichtbaar: de grenzen van de zorgcapaciteit zijn in zicht". aldus Pijlman. Hierdoor wordt volgens hem de omschakeling van zorg naar gezondheid belangrijker, iets waar de Health Hub een belangrijke rol in speelt.

Bovendien sprak hij zijn waardering uit voor het doorzettingsvermogen van de hogescholengemeenschap gedurende de coronacrisis. In het nieuwe schooljaar blijven de coronamaatregelen van invloed op het onderwijs. De studenten zullen afwisselend online en (als de overheid daar ruimte voor geeft) fysiek hun lessen volgen.

Pijlman vertelde uitgebreid over de plannen en wat de maatregelen precies betekenen voor de scholieren in dit interview met Hanzemag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu