Plastic maken van suiker: RUG krijgt 1,2 miljoen euro voor onderzoek

Foto: Pixabay.

De provincies Groningen en Drenthe en Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ondersteunen onderzoek naar de productie van plastic uit suiker met een subsidie van 1,2 miljoen euro, waarvan ruim 900.000 euro Europese subsidie.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en verschillende bedrijven en kennisinstellingen onderzoeken de komende drie jaar hoe bioplastic op een efficiënte manier gemaakt kan worden uit suiker, zodat de prijs vergelijkbaar wordt met die van plastic uit aardolie.

Als uit het onderzoek blijkt dat kunststof uit suiker kan concurreren met kunststof uit fossiele brandstoffen, kan dit een enorme impuls zijn voor het milieu en de noordelijke economie, meldt de provincie Groningen. ,,Bij succes kan het project in een vervolgfase 60 tot 85 nieuwe banen opleveren.”

Groene chemie

Onderzoeksleiders zijn de professoren Gert-Jan Euverink (hoogleraar biotechnologie aan de RUG) en Johan Sanders (directeur Sanovations BV uit Groningen). ,,Ons doel is dat noordelijke bedrijven in de toekomst op commerciële schaal een biobased kunststof als halffabricaat kunnen produceren. Dit bioplastic kan op allerlei manieren gebruikt worden, onder meer in de verpakkingsindustrie. Zo creëren we een netwerk in de groene chemie, dat begint bij de teelt van suikerbieten en eindigt in hoogwaardige kunststoftoepassingen.”

Nieuwe werkgelegenheid

Gedeputeerden IJzebrand Rijzebol van de provincie Groningen en Henk Brink van de provincie Drenthe zijn enthousiast. Rijzebol: ,,Hopelijk leiden de inspanningen tot baanbrekende innovaties waarvan ook andere bedrijven – nationaal en internationaal – kunnen profiteren.” Brink: ,,Het project draagt bij aan het verduurzamen van onze industrie en kan de overgang naar een circulaire economie versnellen. Bovendien levert het bij succes nieuwe werkgelegenheid op in Noord-Nederland.”

Nieuws

Meest gelezen

menu