Plofkraker overlijdt op de vlucht

Een plofkraker kwam vorige maand om het leven bij een ongeval tijdens het vluchten

Een Nederlandse plofkraker heeft zich woensdagmorgen de dood in gejaagd, nadat hij met twee kompanen een geldautomaat in Meppen had laten ontploffen. Tijdens de vlucht raakte de snelle Audi A4 van de weg.

Alarmbellen
Een van de overvallers ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis en de derde voortvluchtige man kon worden aangehouden na een tip van een taxichauffeur.

De alarmbellen gingen bij de attente taxirijder rinkelen omdat zijn klant onder het bloed zat. De Nederlanders waren met hun supersnelle Audi, al in februari gestolen, onderweg naar Nederland.

De drie plofkrakers, allemaal twintigers, komen uit Utrecht en zijn volgens bronnen bij de Duitse politie van Marokkaanse afkomst.

Golf van plofkrakers
Begin vorige maand kwamen ook twee jonge Nederlanders om het leven, nadat ze met hun Audi RS4 crashten bij Rheinberg in Noordrijn- Westfalen. Ook deze overvallers kwamen uit de regio Utrecht. Vlak voor kerst werden drie Marokkanen op heterdaad betrapt toen ze een plofkraak bij Winsen in Nedersaksen wilden uitvoeren. Het trio zit nog steeds vast. De Duitse politie wil niet zeggen of het trio meewerkt en een verklaring heeft afgelegd.

De Duitse grensstreek heeft al sinds de zomer van 2015 te maken met zeer gewelddadige plofkrakers. In nagenoeg alle gevallen wordt een speciaal soort gas gebruikt om de geldautomaten tot ontploffing te brengen. Daarbij wordt op de koop toegenomen dat er veel schade aan omliggende gebouwen en het bewuste bankfiliaal wordt aangericht. ,,Afgelopen jaar is er voor zeker een miljoen euro aan schade ontstaan”, zegt Frank Federau van de Duitse politie in Nedersaksen. Afgelopen jaar werden in Nedersaksen 28 plofkraken uitgevoerd, waarbij voor enkele miljoenen euro’s buit is gemaakt.

Minder beveiligd
De Duitse politie heeft bankdirecties geadviseerd de geldautomaten en filialen ‘s nachts te sluiten. De Duitse geldautomaten zijn in trek, omdat ze – nog – minder goed beveiligd zijn dan de Nederlandse. Omdat in de meeste gevallen het spoor van de daders naar Nederland loopt, werkt de Duitse politie intensief samen met de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie.

'Audibende'
De Duitse en Nederlandse politie zijn er inmiddels van overtuigd dat er een ‘Audibende’ actief is, bestaande uit ongeveer 150 relatief jonge Nederlanders die in wisselende samenstelling overvallen uitvoeren in de Duitse grensregio. Hoewel de politie steeds meer sporenmateriaal heeft, namen van daders bezit en over DNA-materiaal beschikt, zijn de ‘grote jongens’ achter de kraken nog steeds niet opgepakt.

Huiszoekingen
De Nederlandse politie heeft woensdag huiszoekingen gedaan in de woningen van de drie mannen die in de nacht van dinsdag op woensdag in Duitsland een plofkraak pleegden. Dat gebeurde op verzoek van de Duitse politie, liet de politie weten. Die huiszoekingen zouden in de loop van de avond afgerond zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu