Plotseling stijgt het aantal coronabesmettingen in Groningen snel; 90 gevallen in één weekend

Een coronatest. Archieffoto Foto: Marcel Jurian de Jong

Het aantal coronabesmettingen in de provincie Groningen stijgt de laatste dagen snel; afgelopen weekeinde kwamen er 90 positief geteste personen bij. Het aantal ziekenhuisopnames blijft bijzonder laag.

Op 1 september stond het totaal aantal coronabesmettingen in Groningen op 600, geteld vanaf het begin van de crisis in maart. Maandag stond de teller volgens het RIVM op 809.

Groningen was lange tijd, tot en met de zomervakantie, de minst besmette provincie van Nederland en zelfs van een groot deel van Europa. Dat is nu voorbij. Vooral de laatste maand groeit het aantal besmettingen hard en de laatste dagen buigt de curve helemaal steil omhoog. Toch is volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid de kritieke ‘signaalwaarde’ in Groningen nog niet bereikt.

Drenthe plus 45

Drenthe nam vorige week het stokje van Groningen al over als minste besmette provincie van het land. Sinds het begin van de crisis zijn er in Drenthe 655 mensen positief getest, en 45 daarvan kwamen er de laatste twee weken bij. Vergeleken met andere regio’s in Europa hoort Drenthe nu niet meer tot de provincies met het laagste aantal nieuwe besmettingen.

Volgens de GGD Groningen is tweederde van de nieuwe besmette personen in Groningen tussen de 18 en 30 jaar oud. Zo kwamen de afgelopen dagen uitbraken bij studentenvereniging Navigators en de tandartsenopleiding van het UMCG naar buiten.

Druk in de stad

De GGD denkt dat de stijging vooral komt doordat iedereen na de vakantie nu weer het gewone leven oppakt. ,,Het is ook druk in de stad, er zijn veel mensen op elkaar’’, zegt de GGD-woordvoerder.

In Drenthe is nog niemand met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, in Groningen ligt er volgens het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland één covidpatiënt, maar niet op de intensive care. Dat het aantal ziekenhuisopnames zo laag is, komt doordat nu veel meer jonge mensen met lichte klachten worden getest dan in het voorjaar. Toen werden vrijwel alleen ernstig zieke patiënten getest.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu