Poep scannen met app op je smartphone

FOTO ARCHIEF DVHN // ANP

Het UMC Groningen onderzoekt een methode om darmpatiënten hun ontlasting zelf te laten onderzoeken met hun smartphone.

Achterom kijken
Het zelf onderzoeken van je poep staat sowieso in de belangstelling. Er wordt steeds meer bekend over darmziekten en de invloed van darmbacteriën op de menselijke stofwisseling. De Maag, Lever en Darm Stichting zendt reclamespotjes uit met de aanbeveling om vaker even achterom te kijken na een wc-bezoek. De samenstelling van de ontlasting kan namelijk een aardige voorspeller zijn van ziektes en zegt wat over je gehele conditie.

Hoogleraar maag-, darm- en leverziekten in het Universitair Medisch Centrum Groningen Gerard Dijkstra introduceert een nieuw computerprogramma waarmee darmpatiënten hun eigen ziekte in de gaten kunnen houden. Gekoppeld aan deze zogeheten Mijn IBD-coach onderzoekt de hoogleraar een nieuwe app op de smartphone. Patiënten nemen dan met een lepeltje een monster van hun ontlasting. Dat monster gaat in een buisje met een vloeistof, die vloeistof vormt op een speciaal vel papier een streepjescode en de smartphone leest die streepjescode af.

Poepcheck
De darmziekte IBD, Inflammatory Bowel Disease, verloopt nogal grillig. Soms is de darm rustig, soms heeft de patiënt periodes met veel klachten zoals diarree, bloed en slijm in de ontlasting, verklevingen en darmvernieuwingen, veel buikpijn en moeite om de poep op te houden. De poepchecks zijn nodig om te voorspellen of de darmziekte in een rustige of juist onrustige periode komt. Tot nu toe is dat alleen uit te vinden met een laboratoriumonderzoek en polibezoek aan het ziekenhuis.

Maar liefst 90.000 Nederlanders lijden aan chronische darmziekten, waarvan colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn de bekendste zijn. De ziektes kunnen behalve pijnlijk en ongezond ook een sterk negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. Sommige patiënten durven nauwelijks de deur uit en moeten overal waar ze heen gaan weten waar ze snel een toilet kunnen bereiken. Het webmagazine Kennisinzicht van het UMCG publiceert er een groter artikel over.

Nieuws

menu