Poepen op zien Grunnens

In de Grunneger Weke staat alles in het teken van de Groninger taal en cultuur. Te oordelen naar de openingsdag in Bourtange is nostalgie onvermijdelijk.

De Grunneger Weke is een initiatief van herindelingspartners Vlagtwedde en Bellingwedde. De aftrap was zaterdag in de vesting Bourtange, Groninger cultuurerfgoed bij uitstek.

Het was razend druk in de vesting. Vooral toeristen, die de activiteiten van de Grunneger Weke als extraatje meepikten of omzeilden. Na een rondje langs de activiteiten restte één vraag: Waarom moet Grunnens altijd gepaard gaan met nostalgie?

Er stonden ook moderne kramen in Bourtange, met informatie over de deelnemende gemeenten en natuurorganisaties.

Maar voor de kinderen was er koekhappen, spiekerpoepen en spiekersloan. Nog afgezien van het feit dat dit niet bij uitstek Groninger spelletjes zijn, zijn ze zo stoffig dat zelfs de Koning ze niet meer op zijn verjaardagsfeest wil.

En ook de onvermijdelijke oude ambachten waren uit de kast gehaald. Het moet toch mogelijk zijn Groninger cultuur over te brengen zonder klompen aan te trekken? Door Gronings niet altijd te associëren met vervlogen tijden, vergroot je de kans dat de volgende generaties de taal en cultuur omarmen.

Maar misschien was ouderwetsigheid op deze eerste dag onvermijdelijk, gezien de altijd sfeervolle, maar van nostalgie doordrenkte locatie.

De Grunneger Weke duurt nog tot en met 19 maart, met vele activiteiten in beide gemeenten. Genoeg kans om aan te tonen dat Groninger cultuur niet alleen van vroeger, maar ook van vandaag is.

Nieuws

Meest gelezen

menu