Mag poes Minoes nog een aai? Ja, hoor. De kans op corona is miniem

Foto: Pixabay

Een zieke keeshond in Hongkong, een grieperige kat in België en een kuchende tijger in Amerika. Hoe zit het nou met (huis)dieren en het coronavirus? Zijn er in Nederland al dieren ziek?

Coyote de kat leek zich zondag niet al te best te voelen. Hij was loom, sliep veel en als hij een paar stapjes had gezet leek hij buiten adem. Baasje Sanne (32) uit Groningen, zelf net aan de beterende hand na wekenlang corona-achtige symptomen te hebben gehad, belde bezorgd de dierenarts. „Zij liet weten dat ze bij dieren met luchtwegklachten melding maakt bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) in verband met het virus.”

Hoe zit het nu met huisdieren en corona?

Er zijn wereldwijd enkele gevallen bekend van huisdieren die besmet zijn met het nieuwe COVID-19, waaronder eind maart een kat in België. De Chinese autoriteiten meldden vorige week dat een keeshond in Hongkong positief getest is op het virus. Ook een tijger in Amerika is besmet. In Nederland zijn er nog geen gevallen van (huis)dieren met het nieuwe virus vastgesteld.

De NVWA heeft tot nu toe twee meldingen van dierenartsen ontvangen van een huisdier met verdenking van besmetting met het coronavirus. In beide gevallen ging het om een kat.

Bij de eerste melding bleek het een vals alarm. De kat in kwestie was benauwd vanwege hartproblemen en had geen contact gehad met een besmet persoon. Bij de tweede melding ging het om een kat met klachten die bij het coronavirus zouden kunnen passen. „De eigenaren waren corona-patiënt”, laat een woordvoerder van de NVWA weten. „De kat is inmiddels weer beter en we zijn in overleg met de eigenaar om te kijken of we de kat op antistoffen kunnen testen.”

Volgens het RIVM en de NVWA is de kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet erg klein in vergelijking tot besmetting van mens op mens. Wel raadt het RIVM aan om bij klachten uit voorzorg intensief contact met huisdieren te vermijden. Dat betekent dat je je niet moet laten likken door je huisdier, maar dat aaien wel mag.

Baasjes, geen paniek!

Baasjes hoeven zich dus geen zorgen te maken, maar dat doen veel huisdiereigenaren wel. De NOS meldde vorige week dat huisdieren in het Midden-Oosten massaal op straat worden gezet omdat mensen bang zijn dat de dieren het virus verspreiden. Op Twitter circuleert een foto die genomen is ten tijde van de Spaanse griep. Daarop hebben de mensen niet alleen mondkapjes voor, ook de poes.

Dierenarts Frank de Bont van Diergeneeskundig Centrum Paterswoldseweg snapt dat mensen zich mogelijk zorgen maken, maar benadrukt dat de kans heel klein is dat een dier het coronavirus heeft of verspreidt. „Wat we nu weten is dat een dier alleen besmet raakt als ze ergens is waar héél veel virus aanwezig is. Of het virus ook overdraagbaar is van dier op dier is nog niet duidelijk. Dat komt doordat het nog zo nieuw is. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat dieren een rol spelen in de verspreiding van dit virus.”

Hygiënisch oogpunt

De Bont wil ervoor waken dat er een angstbeeld ontstaat. „Je kunt gewoon met je dieren knuffelen, ze uitlaten, goed voor ze zorgen en van ze houden. Ik raad af om met ze in bed te slapen, of je handen en je gezicht te laten aflikken, maar dat is uit algemeen hygiënisch oogpunt. Dat heeft niets met het coronavirus te maken.”

Dat de dierenarts van baasje Sanne en kat Coyote een melding wilde maken van de luchtwegklachten, is verstandig volgens De Bont. „Bij mensen is het coronavirus een aangifte-plichtige ziekte, bij dieren niet. We zijn dus niet verplicht dit bij de NVWA te melden, iets wat bijvoorbeeld bij mond- en klauwzeer of hondsdolheid wel zo is. Wanneer een dierenarts een dier van het coronavirus verdenkt kan contact worden opgenomen met de NVWA.”

Gelukkig knapte kater Coyote maandag alweer op en is er inmiddels niets meer met hem aan de hand. Een officiële melding is er daarom waarschijnlijk niet gemaakt. Hij is alleen wat chagrijnig, omdat baasje Sanne hem niet alleen naar buiten laat. „Alleen aan een lijntje in de tuin. Dat vindt hij niet zo leuk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu